Izdavač pozajmio 608 dolara od benda da im snimi debi album… a onda su zaradili milione. Ovako je počela priča o Nirvani…

0
126
Nirvana/Photo: YouTube printscreen
Nirvana/Photo: YouTube printscreen

U debi-album Nirvane uloženo je 608 dolara, a prodat je u skoro dva miliona primeraka. Najbizarnije od svega je što izdavačka kuća nije imala ni tih 608 dolara.

Brus Pavit, osnivač kultne izdavačke kuće Sub Pop Records, gostovao je na podkastu Cobras & Fire i tom prilikom se podsetio početaka te kuće.

Ona je osnovana 1986. godine u Sijetlu, a neka od njenih imena bili su Nirvana, Soundgarden, Mudhoney. Pavitt kaže da je scena bila mala.

– U pitanju je mali grad. Bendovi su se međusobno podržavali i svake nedelje su svi išli da gledaju svirku druge grupe. Ja sam radio recenzije albuma, imao sam radio emisiju, puštao sam sve te pesme, tako da sam bio neka vrsta super-fana – naveo je Pavit, piše portal Plejer.

NIRVANA JE IZAŠLA NA SCENU, A ONDA JE KRIST NOVOSELIĆ REKAO: DOBRO VEČE, MI SMO BIJELO DUGME…

Prema njegovim rečima, bila je to uzbudljiva zajednica, u kojoj su se ljudi vrlo podržavali međusobno. Međutim, nije sve bilo idilično. Kada je Nirvana trebalo da snimi debi-album Bleach, izdavačka kuća je imala problema sa finansijama.

– To je smešna priča. Nirvana je bila bend koji će uskoro postati najveći na svetu, što mi to tada nismo do kraja kapirali, ali bili smo u fazonu “Moramo da im nabavimo studio”. U jednom trenutku me je pozvao Kurt (Kobejn) i rekao “Umorni smo od čekanja”, na šta sam mu ja rekao “Biću iskren. Nemamo para. Da li možda vi možete da nabavite novac za snimanje?” – objasnio je Pavit.

NIRVANA PRE NIRVANE… POSLUŠAJTE KAKO JE KOBEJN ZVUČAO PRE 30 GODINA U BENDU TED ED FRED

Kako je rekao, suštinski je on tražio pozajmicu od benda da bi im kasnije platio.

– Spustio mi je slušalicu. Ali na kraju smo došli do studija i to je platio Džejson Everman (rani gitarista Nirvane), koji čak nije ni svirao na snimanju. Tih 608 dolara se pretvorilo u dva miliona prodatih kopija “Bleacha”. Ako napravite nešto što je zaista kul, zapravo ne možete uložiti dovoljno novca u to – zaključio je Pavit.

https://www.youtube.com/watch?v=LrJQIT66I5w

HL/Izvor: plejer.net

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime