Home»Muzika»Preminuo Mori Kante, pevač legendarnog hita “Yé ké Yé ké”

Preminuo Mori Kante, pevač legendarnog hita “Yé ké Yé ké”

7
Shares
Pinterest Google+
Mori Kante/Photo: facebook@morykanteofficial
Mori Kante/Photo: [email protected]

Pevačka zvezda afričke scene Mori Kante preminuo je, posredno zbog pandemije koronavirusa. Naime, Kante nije mogao da doputuje u Francusku gde je dosad lečio svoje hronične bolesti. Umro je u 71. godini od zdravstvenih komplikacija u petak u bolnici Konakriju u Gvineji, potvrdio je njegov sin.

Mori Kante rodio se 1950. godine u Francuskoj Gvineji u porodici muzičara i već sa sedam godina poslat je u Mali kako bi naučio da svira tradicionalni afrički instrument koru.

Godine 1971. postaje član Rail Banda u kojem je Salif Keita bio pevač sve do 1973. kad Kanteu prepušta svoje mesto. Pjesmu “Yé ké yé ké” objavljuje 1987. i ona tada postaje najprodavanija afrička pesma svih vremena. “Yé ké yé ké” je ujedno postao prvi broj 1 afrički hit u Evropi u istoriji. Singl je prodat u više od milion kopija, da bi potom i album “Akwaba Beach” na kojem se nalazio, takođe postao najprodavaniji afrički album svih vremena. Zanimljivo je da je album “Akwaba Beach” u sebi nosio i versku tematiku, na njemu je i pesma “Inch Allah” koja slavi islam.

PREMINUO BUBNJAR TONI ALEN, JEDAN OD TVORACA AFROBITA

Mori Kante je neočekivano opet ušao u evropski fokus 1994. zahvaljujući nemačkom tehno duu Hardfloor koji je napravio remiks pesme “Yé ké yé ké”, a 2006. je gostovao kao pevač i britanskom DJ-u Darenu Tejtu u “Narama”.

Dana 16. oktobra 2001. proglašen je Ambasadorom dobre volje u UN-ovoj organizaciji zaduženoj za hranu i poljoprivredu. Tiken Jah Fakoly, Amadou & Mariam i reper Didier Awadi, dakle afričke glazbene zvijezde, su zajedno s njim snimili pesmu “Africa Stop Ebola” koja je imala edukativan tekst i širila spoznaju o smrtonosnoj bolesti tokom epidemije ebole. Pesma je objavljena 2014. i prodata je u 250.000 kopija dok je sva zarada uplaćena zdravstvenoj organizaciji Lekari bez granica koji su se na terenu borili sa smrtonosnom zarazom.

Paradoksalno, Mori Kante je umro jer nije mogao da pređe francusku granicu toekom pandemije korona virusa u periodu kad mu je terapija najviše trebala.

HL/Izvor: ravnododna.com

Previous post

Bunt Rok Festival odložen za 2021. godinu

Next post

Roni Vud progovorio o borbi s kancerom: Neko tamo gore me voli... a neko me voli i ovde dole

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *