Home»Knjige»Pisanje uz vetar… Legendarni bubnjar Boris Leiner objavio autobiografiju “Sve bio je ritam”

Pisanje uz vetar… Legendarni bubnjar Boris Leiner objavio autobiografiju “Sve bio je ritam”

5
Shares
Pinterest Google+
Boris leiner/Photo: facebook@Boris Leiner
Boris leiner/Photo: [email protected] Leiner

Boris Leiner, čuveni zagrebački bubnjar koji je obeležio domaću muziku kroz bendove Azra, Vještice, Pozdrav Azri… objavio je autobiografiju. Knjiga je objavljena za izdavačku kuću Sandorf.

Nezaustavljiva sila Leinerovog ritma isprepletena scenama razuzdanog rock’n’roll života otkriva dosad nepoznatu stranu najvažnijih protagonista novog talasa.

Nakon više od četiri aktivne deceniej u muzici, Boris Leiner napisao je knjigu autobiografskih zapisa koji sadrže dosad neispričane priče o velikanima domaćeg rocka (Johnny Štulić, Darko Rundek, Josipa Lisac i mnogi drugi), ispisane autentičnim, duhovitim stilom koji otkriva naličje života selebritija, ali i predanost umetnosti, preskakanju barijera i pomeranju granica.

Sve bio je ritam, cover
Sve bio je ritam, cover

Leinerovi prozni zapisi, ponekad u formi punokrvne kratke priče, a ponekad gotovo nadrealne, frenzične crtice sjajno dočaravaju avanture popularnog rokera. Leiner se potpuno otvara svojim fanovima i publici: ova knjiga ne poznaje tabue i okolišanja. Naprotiv, pišući uz dlaku, Boris Leiner će knjigom “Sve bio je ritam” uzburkati uljuljkane muzičke i umetničke krugove, a njegovo svedočanstvo poželeće da pročitaju sve generacije koje su od polovine sedamdesetih do danas odrastale uz Leinerov zaigrani, plesni ritam.

Odlomak

Azra/Photo: facebook/Mišo Hrnjak
Azra/Photo: facebook/Mišo Hrnjak

“Ti više nisi u Azri, poručio ti je Johnny”, rekao je Jurica Pađen tvrdo. Još je nešto govorio, ali ja ga nisam čuo. Kao maljem pogođen njegovim strašnim riječima drhtao sam cijelim tijelom. Plakalo mi se, povraćalo mi se. Kako me može samo tako pizdunski odjebati preko teklića Pađena?! Nakon punih deset godina odanosti! Zar nisam zavrijedio da mi to kaže u lice?! Bili smo na nesretnoj turneji i promociji albuma Zadovoljština 1987. po jugoslavenskim gradovima. Kritičari su nas sasjekli, jedino su još hvalili moje rokersko bubnjarsko srce. Atmosfera u bandu je bila dodatno napeta zbog bezočno kradljivih managera. Sve je kulminiralo tučom u svlačionici. Krenuli smo jedan na drugoga – on na mene pepeljarom, ja na njega stolicom. Da nas nije Jurica razdvojio, pala bi krv. To je KRAJ. A početak? Te 1978. živio sam u Trnskom. A u susjednom kvartu, Sigetu, živio je Johnny…

Knjigu je ilustrivai Davor Schunk, iskusni crtač i grafički dizajner, čiji se ludički crtež i umetnički dizajn isprepleću s Leinerovim tekstom i čine knjigu “Sve bio je ritam” magičnom čitankom hrvatskog rocka i vodičem za nomadski život bez predrasuda.

Boris Leiner rođen je u Čakovcu 1957. Umetničku karijeru ja započeo kao rock bubnjar. U istoriju rock’n’rolla ušao je kao bubnjar Azre i angažmanom u nizu važnih hrvatskih muzičkih projekata poput Naturalne mistike, Vještica, Šo!Mazgoona, Aerodroma, Haustora i drugih. Poslednjih godina se uz muziku uporedo sve više bavi i vajarstvom.

HL/Izvor: mulj.net

Previous post

Muzičari i festivali u regionu saglasni: Pandemija pokazala da se bez muzike i druženja ne može živeti

Next post

NOVA KOLUMNA DEJANA KATALINE: KAKO JE PUŠENJE PRESTALO DA BUDE KUL I ZAŠTO TEHNO-NACISTI VLADAJU PLANETOM STREJTAŠA

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *