Home»Muzika»Homeland»Bunt Rok Festival odložen za 2021. godinu

Bunt Rok Festival odložen za 2021. godinu

4
Shares
Pinterest Google+
Bunt Rok Festival, logo
Bunt Rok Festival, logo

Bunt Rok Festival RTS je jedini televizijski festival takmičarskog karaktera i već šest godina uspešno istrajava u domenu afirmacije domaće pop i rok muzike, doprinoseći formiranju nove srpske pop i rok scene.

Tako je trebalo da bude i ove godine (sproveden je Javni konkurs, stiglo je 150 prijava iz Srbije i nekoliko iz zemalja u okruženju, a potom je stručni žiri odabrao 21 bend), ali je pandemija to prekinula negde na pola puta.

Branka Glavonjić/Photo: Gordan Jović, RTS
Branka Glavonjić/Photo: Gordan Jović, RTS

U Jutarnjem programu RTS autorka Branka Glavonjić danas je obrazložila odluku u vezi sa 6. Bunt Rok Festivalom.

 – Zbog novonastale situacije izazvane korona virusom, odlučili smo da su zdravlje i bezbednost naših takmičara prioritet, tako da ćete kvalifikacione emisije 6. Bunt Rok Festivala biti u prilici da gledate tokom aprila i maja 2021. godine a finale, tradicionalno, u junu – kaže Branka i dodaje:
– Između ostalog, još je neizvesno koji će se letnji festivali održati ove godine, što znači da bi pobednički i najbolji bendovi ovogodišnjeg izdanja ostali uskraćeni za jednu od najvažnijih nagrada našeg festivala- Bunt Rok Turneja. Poručujem svima koji su se prijavili da budu strpljivi, da ne odustaju od svog autorstva i stvaralaštva, od svoje muzike i da u predstojeih nešto manje od godinu dana iskoriste za poboljšanje svojih pesama i izvođačkih sposobnosti. Uvideli smo da su ljudi širom sveta saglasni da je ovo vreme kada se treba okrenuti sebi i svom radu, unapređenju sopstvenih mogućnosti. Bunt Rok Festival od naših takmičara ne odustaje i potrudićemo se da im damo poseban prostor od septembra ove godine, kako bismo im nadoknadili vreme koje su zbog  “vis major“ okolnosti – izgubili.

Kroz Bunt Rok Festival do sada je prošlo više od 800 bendova, a njih 120 je prvi put dobilo priliku da predstavi svoj rad.

Zato autorka Bunt Rok Festivala, Branka Glavonjić kaže:
– Slobodno mogu reći, a i rezultati to potvrđuju – da smo ustupanjem medijskog prostora Javnog medijskog servisa i omogućavanjem nastupa na koncertima i festivalima i drugim vidovima afirmacije bendova okupljenih oko Bunt Rok Festivala zaista započeli period razvoja i podrške razvoju nove srpske rok scene i to onih autora i bendova koja nemaju svoj medijski prostor trenutno u Srbiji.

Branka Glavonjić i Lagana sreda/ Photo: Gordan Jović
Branka Glavonjić i Lagana sreda/ Photo: Gordan Jović

Bunt Rok Festival RTS prepoznat je kao svojevrsna platforma za razvoj muzičke scene i veću prisutnost novih generacija koje poseduju autorski potencijal a nemaju medijski prostor gde da predstave to što rade.

A koliko je njih uspelo dobro da iskoristi dobijenu šansu, nakon učešća na festivalu?

– Svi naši pobednici polako pronalaze svoj put na aktuelnoj rok sceni u Srbiji. Izuzetno sam ponosna na rad bendova “Dingospo Dali“, “Viva Vops“, “Sergio Lounge“ i “Lagana Sreda“. Postoje i bendovi koji nisu dobili nagrade na našem festivalu a mnogi od njih su takođe ocenjeni od strane stručne javnosti i publike kao “sveža krv“ i nove snage srpske rok scene – ističe Branka Glavonjić.

Za ovu godinu, najavljeno je i specijalno izdanje PGP RTS koje će biti kompilacija najbolje plasiranih pesama sa prvih pet  Bunt Rok festivala.

– Planiramo da taj CD predstavimo na posebnom događaju, kojim ćemo najaviti 6. Bunt Rok Festival. Ako sve bude teklo po planu, 2021. godina će kroz Bunt Rok Festival i emisiju Bunt, definitivno biti u znaku novih progresivnih rok bendova i autora – kaže Branka.

Previous post

Umesto koncerta She Loves Pablo fanovima poklonio animirani spot za "Crumble"

Next post

Preminuo Mori Kante, pevač legendarnog hita "Yé ké Yé ké"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *