Home»Kult»Ovako zvuči gitara u “Gimme Shelter” kad se skloni sve ostalo… i priča o Kitu Ričardsu i slavnom “izgubljenom” instrumentu

Ovako zvuči gitara u “Gimme Shelter” kad se skloni sve ostalo… i priča o Kitu Ričardsu i slavnom “izgubljenom” instrumentu

5
Shares
Pinterest Google+
Kit Ričards/Photo: facebook@KeithRichards
Kit Ričards/Photo: [email protected]

Kit Ričards je jedan od najboljih gitarista na svetu, iako je često poznatiji po svojoj nesvakidašnjoj sposobnosti da živi život na ivici nego po svom umeću sviranja gitare.

KIT RIČARDS PRESTAO DA CIRKA (UGLAVNOM): ZANIMLJIVO JE SVIRATI TREZAN

Za one koji i dalje ne veruju da je gitarista Stonesa jedan od najboljih na svetu, neko se setio da iz čuvene pesme Rolling Stonesa “Gimme Shelter” izvuče “suvu” gitaru, kako bi im pokazao da greše.

Razlog zbog kojeg je Kit Ričards toliko toliko veliki, nije samo spobnost preživljavanja, već upravo to što je vrhunski gitarista. Predan učenik bluesmena kao što je bio Madi Voters ili, kasnije, “tata” rock and rolla Čak Beri, Ričards je miljama daleko od neozbiljnog pijanca za kakvog se ponekad predstavlja.

Guitar World piše da je veći deo zvuka koji je na ovoj pesmi uspeo da pronađe nastao upravo zato što Ričards u njoj ne koristi svoj uobičajeni instrument. Ni pouzdan Fender Telecaster, ni Les Paul ni Epiphone. Umesto toga, to je misteriozni Maton EG240 Supreme. Ričards je, navodno, ovu gitaru slučajno pronašao, jer je neko ostavio kod njegove kuće. Misterija je to što se Ričard ne seća ni imena čoveka kojem je gitara pripadala, uprkos tome što je, očigledno, svirao s njim.

Kit Ričards/Photo: printscreen
Kit Ričards/Photo: printscreen

– Banuo je na na nekoliko dana i iznenada otičao, ostavivši tu gitaru – rekao je Ričards svojevremeno Guitar World. – Kao da je govorila “pobrini se za mene”. I ja jesam Sigurno jesam. Preuredio sam je i ofarbano, ali zvučala je stvarno sjajno na snimanju. I na zadnjoj noti “Gimme Shelter” ceo vrat je otpao. Možete to da čujete na originalnom snimku.

KIT RIČARDS RAZOTKRIO JEDNU OD VELIKIH MISTERIJA ROKENROLA… KO JE ANGIE IZ ČUVENOG HITA STOUNSA

To je upravo ona gitara koju bi Ričards koristio za snimanje tokom mnogih sesija za “Let It Bleed” i dodao tremolo ton koji je album izdvojio od njegovih savremenika kada je stigao, pre 50 godina.

I to je taj ton koji možete čuti i koji čini “Gimme Shelter” jednom od najboljih pesama rock and rolla ikada napisanih.

HL/Izvor: faroutmagazine.co.uk

Previous post

Nine Inch Nails prodaju promo materijale s turneje koja se neće održati... sve pare idu u dobrotvorne svrhe

Next post

Metallica pušta u prodaju limitiranu seriju svog viskija... sazrevao je u podrumu u kojem je treštala - Metallica

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *