Hilda Kazasijan i Hristo Jocov u pratnji Blagoevgrad big benda 15. avgusta na Nišvillu

0
38
Hilda Kazasijan/ Photo: youtube.com printscreen
Hilda Kazasijan/ Photo: youtube.com printscreen

Sjajna bugarska pevačica i perkusionistkinja jermenskog porekla – Hilda Kazasijan nastupiće na ovogodišnjem Nišvilu u subotu, 15. avgusta u pratnji Blagoevgrad big benda, a specijalni gost ovog programa biće čuveni bugarski bubnjar, vibrafonista, kompozitor, aranžer i profesor Nacionalne muzičke akademije Hristo Jocov.

Hilda Kazasijan je nastupila na jednom od prvih izdanja Nišvilla – tada kao velika nada ne samo bugarske nego i evropske džez scene.

Danas, ona je vodeća džez pevačica Bugarske koja je sa velikim uspehom gostovala u Engleskoj, Rusiji, Belgiji, Francuskoj, Japanu, Poljskoj, Austriji, Italiji… a pre deset godina je po pozivu nastupila i u čuvenom “Blue Note“ jazz klubu u Tokiju.

Diplomirala je klasične udaraljke na Sofijskom konzervatorijumu, a usavršavala se u Italiji.

Hilda je svirala udaraljke u Filharmoniji “Pionir“, a paralelno je nastupala i snimala sa vodećim bugarskim džez sastavima.

Uz destine gostovanja na projektima drugih muzičara, pod svojim imenom je snimila sedam albuma.

[infobox title=’Nišvil se priprema, konačna odluka o održavanju 1. jula’]

Nišvil/Photo: nisville.com
Nišvil/Photo: nisville.com

Ukoliko 1. jula bude međunarodnih letova i ne bude zabrane okupljanja, 26. Nišvil će biti održan, kaže Ivan Blagojević, direktor internacionalnog džez festivala.

– Spremni smo, ukoliko bude potrebno da sprovedemo zaštitne mere, kao što je fizička distanca od dva metra među posetiocima, jer imamo veliki prostor i 4.000 stolica. Brinućemo i o muzičarima, na putu od beogradskog aerodroma do Niša. Obezbedićemo zaštitne maske i merićemo temperaturu posetilaca na ulazu – rekao je Blagojević.

Ovogodišnji Nišvil bi trebalo da se održi od 13. do 16. avgusta na Niškoj tvrđavi. Planirano je desetak stejdževa, na kojima će publika se, osim uživanja u džez i fjužn muzici, moći da vidi i pozorišne, filmske, književne i strip sadržaje.[/infobox]

Hristo Jocov, koji već decenijama važi za jednog od najboljih evropskih džez bubnjara ali i vibrafonista, već 30 godina je šef odseka za bubnjeve na džez departmanu Bugarske nacionalne muzičke akademije, na kojoj je ranije diplomirao na odseku udaraljki.

U svom klasičnom kompozitorkom opusu Hristo Jocov ima i dela poput “Koncerta za marimbu i Simfonisjki orkestar” (kojim je osvojio prvu nagradu na nacionalnom konkursu 2009. godine), “Koncert za simfonijski orkestar i bubnjeve”, “The beginning” za klarinet, bubnjeve i kamerni orekstar, “”Musical moment” za dva klavira i perkusije, kao i koncerte za klavir, obou, violončelo …

Big band Blagoevgrad koji već godinama uspešno vodi dirigent Boris Janev, odličan je primer (odnosno, više izuzetak koji potvrđuje pravilo) kako u zemljama regiona imati profesionalni big bend ne mora biti privilegija samo prestonica.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime