Home»Muzika»Homeland»Bajaga: Saradnja sa horom “Aleksandrov” bila mi je čast, kako da ne učestvujem u nečemu što je protiv fašizma

Bajaga: Saradnja sa horom “Aleksandrov” bila mi je čast, kako da ne učestvujem u nečemu što je protiv fašizma

3
Shares
Pinterest Google+
Belgrade Beer Fest Bajaga i Instruktori
Belgrade Beer Fest Bajaga i Instruktori

Čuveni hor “Aleksandrov” predstavio je spot za rusku pesmu “Dan pobede”, 9. maja, baš na Dan pobede, a značajnu rolu u ovom projektu imao je i Momčilo Bajagić Bajaga. Srpski roker je sa velikim zadovoljstvom prihvatio poziv da učestvuje u ovom projektu povodom obeleževanja 75 godina od pobede nad fašizmom.

U skladu sa okolnostima, svoj deo je snimio u Beogradu.

– Pozvali su me ljudi iz Ruskog doma – priča za Novosti Bajaga. – Devojka iz Srbije, Bojana, živi u Moskvi i radi za hor “Aleksandrov”. Predložili su mi da otpevam strofu i dva refrena za pesmu “Dan pobede”. Oduševio sam se, jer se zna da je “Aleksandrov” jedan od najvećih horova na svetu. Bila mi je čast što su me pozvali, posebno povodom 75. godišnjice pobede nad fašizmom, u trenutku kad se on dosta budi svugde u svetu. Srbija je pozvana kao zemlja koja je bila saveznik Crvenoj armiji tokom Drugog svetskog rata. I moj pokojni otac se, konkretno, borio sa Crvenom armijom na Sremskom frontu, pa mi je drago bilo da uzmem nekog udela u tome.

Na koncerte ćemo još da pričekamo

Bajaga i Instruktori/ Photo: Facebook @bajaga.official.page (Saša Đambić)
Bajaga i Instruktori/ Photo: Facebook @bajaga.official.page (Saša Đambić)

Bajaga se osvrnuo i na period tokom vanrednog stanja:
– Koncerata, naravno, nije bilo, ali, radimo pomalo. Bio sam nekoliko puta kod Saše Loknera, sad je malo lakše. Ne moram da gledam na sat kad ću da se vratim. Hoćemo da radimo novi album, pa kad budemo znali tačno šta ćemo da snimamo, onda ćemo da pričamo više o tome. Pokušavamo da iskoristimo ovo vreme kad nema svirki.
Govoreći o tome kad bi mogli koncerti ponovo da budu aktuelni, popularni roker kaže da je njegovo gledište isto kao i kod svakog drugog čoveka u Srbiji koji razmišlja kad će to da se desi.
– Nemam pojma – iskren je Bajagić. – Svi bismo voleli da to bude što pre, i naravno, kad bude bezbedno, i kad budu i drugi nastupali. Niko nigde ne svira, ni u Evropi, ni u Americi. Nadam se da će makar na leto biti, možda, poneki koncert, ali ne verujem baš uskoro.

BAJAGA ODLUČIO DA OSTANE POZITIVAN: NEMA KONCERATA, ALI NEĆU DA SEDIM BESPOSLEN, I U STUDIJU IMA DOSTA TOGA DA SE URADI

Bajaga je, kaže, tada pozvao svog prijatelja Olivera Jovanovića, vlasnika “Studija O”.

– To je bilo u vreme karantina pa studio, naravno, nije radio, ali smo uspeli, nekako, da dobijemo dozvole i da se nađemo. Ja sam dosta dobro znao ruski u vreme dok smo često svirali tamo, ali nisam vežbao dugo i nisam imao nikog da mi pomogne. Moralo je da se uradi hitno, za dva dana. Potrošili smo skoro šest sati snimanja na tu strofu i dva refrena. Dobio sam matricu, i matricu sa vokalom. Hor “Aleksandrov” ima dirigenta, a nije postojao nijedan ritmički instrument uz koji bih mogao da pevam, pa smo snimali reč po reč, ali, hvala bogu, ispalo je sve dobro. Poslali smo snimak ljudima u Moskvi koji su montirali spot, i čekali odgovor.

On je bio pozitivan. Rusi su javili Bajagi da su zadovoljni, i da je sve dobro izgovorio.

– Imam malo tvrđi akcenat nego oni, kao i većina Srba, ali to su i hteli. Telefonom smo snimili moj deo koji se vidi u spotu, i time su takođe bili zadovoljni. To mi je bilo teško da sinhronizujem, jer sam, prvo, jedva zapamtio tekst (smeh), ali mislim da je, sve u svemu, ispalo odlično. Hvala svim ljudima koji su bili u Ruskom domu kod nas, a naročito Bojani koja je bila organizator u ime hora. Hvala svima iz hora “Aleksandrov”, i njihovom dirigentu koji se obratio našem narodu na početku spota. Mislim da je to veoma lepa stvar. Nikad nisam očekivao da ću da snimam tako nešto, niti mi je palo na pamet da ću da pevam na taj način. To i nije moguće drugačije, jer njih ima toliko da možete jedino da im se pridružite. Tu je, generalno, više bitna namera nego sama realizacija.

Previous post

Poljski metalci Behemoth obradili pesmu "A Forest" benda The Cure i zvuči... drugačije

Next post

Bivša žena Brusa Dikinsona pronađena mrtva... Frontmen Maidena neutešan: Naše troje dece i ja smo očajni

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *