Sting u dokumentarcu “Have a Good Trip…”: Psihodelične droge nisu odgovor na sve probleme ovog sveta, ali bi mogle da budu početak…

0
102
Sring/Photo: YouTube printscreen
Sring/Photo: YouTube printscreen

Bilo da jeste ili niste konzumirali psihodelične droge, treba pogledati Netfixov dokumentarac “Have a Good Trip: Adventures in Psychedelics”.

Pored brojnih poznatih ličnosti iz sveta umetnosti, filma i muzike, u njemu govori i psihijatar koji proučava uticaj psihodeličnih droga, poput LSD-a i pečurki, na lečenje mentalnih poremećaja, kao što je depresija. Posle 40 godina, američka vlada je odobrila ova istraživanja. Usput ćete čuti, između ostalih, i iskustva Stinga i ASAP Rockyja na esidu.

– Ne mislim da su psihodelične droge odgovor na probleme našeg sveta, ali bi mogle da budu početak – započinje Sting.

MARK LANEGAN: I DALJE ME PROGANJA SMRT KURTA KOBEJNA, JA SAM TAJ KOJI MU JE NABAVLJAO DROGU, MENE JE ZVAO TOG DANA, A JA SE NISAM JAVIO…

Pored njega, u dokumentarcu govore čuveni guru i prosvetitelj Dapak Čopra, zvezda hipi pokreta Donovan, nekadašnji član Beastie Boysa Adam Horovic i njegova žena Kejrlin, Rozi Perez, Sara Silverman, Ben Stiler… Kako su se izjave ljudi snimale u rasponu od 11 godina, čućete i iskustva pokojne Keri Fišer i Entonija Burdena (što su dva možda i najsentimentalnija momenta u fimu).

Sve je obojeno duhovitim tonom, kako bi se razbila stigma vezana za propagandu koja se do nedavno mogla čuti o psihodelicima, a koja je uglavnom bila plastična i iskrivljena; à la “Drugs are bad mkay”. Film predstavlja prednosti i mane ovih droga, njihovu istoriju, budućnost, kulturni uticaj, kao i da li si zaista “jedno sa univerzumem” kada si na esidu.

IGI POP: PUŠIO SAM I PAUKOVE MREŽE, ALI JA SAM ČOVEK KOJI ZNA KAD TREBA DA STANE

Film je pisao i režirao Donik Keri (pisao je scenario za The Simpsons, New Girl, Parks and Recreation) i iz tog razloga ni u jednom momentu dokumentarac vas neće smoriti. Pun je sjajnih animacija, koje dočaravaju priče sagovornika – kako se, na primer,  trava u dvorištu obraćala Stingu ili kako je Keri Fiđer razgovarala sa žirom.

Svoju izjavu dao je i Zak Liri, sin Timotija Lirija – doktora psihologije, nekadašnjeg šefa katedre na Harvardskom univerzitetu i najpoznatijeg zagovornik istraživanja i upotrebe psihodeličnih droga u lečenju. Timoti je dobio otkaz na Harvardu 1963. A posle više od 40 godina američka Vlada je ponovo dozvolila ova istraživanja.  Zanimljivo…

Izvor: Noizz.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime