Home»Muzika»One to rade žestoko… Džoan Džet i L7 objavile zajednički singl

One to rade žestoko… Džoan Džet i L7 objavile zajednički singl

4
Shares
Pinterest Google+
L7/Photo: promo Blackheart Records
L7/Photo: promo Blackheart Records

Kultni američki ženski bend L7 predstavio je novi singl sa dve pjesme.  Na A strani nalazi se numera “Fake Friends”, koja je, zapravo obrada slavne Džoan Džet  i na kojoj se kao gost pojavljuje i originalna autorka. Na B strani singla je numera “Burn Baby” sa povratničkog albuma grupe “Scatter the Rats” iz 2019. godine.

Kada im je turneja po Australiji i Novom Zelandu otkazana zbog virusa COVID-19, bend je rešio da objavi ove pesme kako bi dao podršku svojim fanovima  i podigao duh u sopstvenim redovima.

Džoan Džet/Photo: facebook@joanjettandtheblackhearts
Džoan Džet/Photo: [email protected]

– Imati Džoan na vokalima u ovoj pesmi zajedno sa mojim, je super cool i nadrealno. Naš bend je iskusio mnogo lažnih prijatelja, naročito kada nam nije išlo. Neke od ljudi koje ste smatrali svojim prijateljima nemoguće je pronaći. Vaši pozivi ostaju neuzvraćeni, itd. To je veoma bolno! Onda otkrijete ko su vam pravi prijatelji – rekla je Donita Sparts.

Povratnički album ovog sastava objavljen je upravo za  izdavačku kuću Blackheart Records, koju je osnovala Džoan Džet.

Legendarni all girls bend počeo je karijeru kao garažni punk rock bend iz Kalifornije, koji je bio aktivan od 1985. do 2001. godine i koji se ponovo okupio 2014. godine. Zbog njihovog prljavog, teškog zvuka, žestokih nastupa i odmetničkog imidža, često ih svrstavaju u deo grunge pokreta 90-ih, posebno zato što su izvršile ogroman uticaj na tzv Rriot grrrl (underground feminist hardcore punk pokret) bendove devedesetih godina.

Bend su 1985. godine oformile Donita Sparks i Suzi Gardner, pod uticajem bendova  sa L.A. pank scene i garažnih bendova kao što su The Stooges i MC5. Njima su se pridružile Dženifer Finč na basu i Roj Koutski na bubnjevima koga smenjuje Dimetra Di Plakas, formirajući najpoznatiju postavu grupe.

Tokom 1991. godine bend je pokrenuo grupu za prava žena na izbor – “Rock for Choice” koju su podržali bendovi: Pearl Jam, Red Hot Chili Peppers, Nirvana, Rage Against the Machine. Časopis Rolling Stone proglasio je njihov album iz 1992. godine “Bricks Are Heavy”  za jedno od najbitnijih izdanja devedesetih.

Tokom nastupa na britanskom Reading Festivalu 1992. bend je zbog tehničkih problema morao da prekine svoj nastup. Publika je podivljala i počela da ih gađa blatom na šta je Donita Sparks na sred bine izvadila svoj tampon iz pantalona i bacila ga na publiku uzvikujući: “Jedite moj tampon, ser**e!” .

Tokom karijere objavile su sedam studijskih albuma, jednu kompilaciju i jedan živi album, snimljen u Japanu. Režiserka Sara Prajs snimila je 2016. godine odličan dokumentarac o karijeri ovih jedinstvenih kalifornijskih pankerski pod nazivom “L7: Pretend We’re Dead”.

HL/Izvor: bosonoga.com

Previous post

Beogradski Mister Akustik objavio spot za "Kraljicu"

Next post

Dišite duboko, poslušajte "Vazduh"... Anja Štark i Hibrid predstavili novi video singl

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *