Home»Film»Ako ste se ikad zapitali… danas je taj dan kada je “propao rock and roll”. Pre 31 godinu…

Ako ste se ikad zapitali… danas je taj dan kada je “propao rock and roll”. Pre 31 godinu…

6
Shares
Pinterest Google+

U Beogradu je 7. maja 1989. premijerno prikazan celovečernji film “Kako je propao rokenrol”, trodelni omnibus koji su realizovala tri režisera –  Zoran Pezo, Vladimir Slavica i Goran Gajić.

Kako je propao rokenrol/Plakat
Kako je propao rokenrol/Plakat

Scenario su napisala takođe tri autora, muzički kritičar i jedan od urednika ”Džuboksa” Branko Vukojević, dramaturg i novinar Aleksandar Barišić i scenaristkinja Biljana Maksić.

Po istom obrascu angažovani u autori muzike za film pa su, svaki za po jednu storiju filma, pesme uradili Vladimir Divljan iz Idola (soundtrack za priču “Do izvora dva putića”), Srđan Gojković Gile iz Električnog orgazma za priču “Nije sve u ljubavi, ima nešto i u lovi” i Dušan Kojić Koja iz Discipline kičme za poslednje poglavlje “Ne šalji mi pisma”. Koja je još naknadno dopisao scene koje povezuju sve tri priče.

Uloge u filmu tumačilo je nekoliko rock muzičara, bubnjar Električnog orgazma Goran Čavajda Čavke, pevač i gitarista Bombaj štampe Branko Đurić Đuro, lider Discipline Kičme Dušan Kojić i tadašnji bubnjar EKV Srđan Todorović, kao i niz poznatih glumaca, među kojima su Bogdan Diklić, Dragan Bjelogrlić, Anica Dobra, Sonja Savić, Velimir Bata Živojinović, Slobodan Ninković i drugi.

Muziku iz filma je na istoimenom albumu objavio, u leto iste godine, PGP RTB, a jedna od najpoznatijih pesama postale su Kojine “Trese, lupa, udara”, koju je otpevao Branko Đurić iz Bombaj štampe, a njenu popularnu obradu snimila je vinkovačka grupa Kojoti na svom trećem albumu “Sex Disco Kung Fu”, kao i “Crveno je boja ljubavi”.

Previous post

Motörhead proslavlja 40. godišnjicu albuma "Ace Of Spades" sa fanovima na Facebooku

Next post

Gitarista Slipknota Džim Rut planira solo projekat jer ima "viška" vremena...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *