Home»Knjige»Mišel Uelbek: Nikada nismo sa takvom spokojnom besramnošću priznali činjenicu da svaki život nema istu vrednost

Mišel Uelbek: Nikada nismo sa takvom spokojnom besramnošću priznali činjenicu da svaki život nema istu vrednost

9
Shares
Pinterest Google+

Pisac Mišel Uelbek, jedan od najpopularnijih i najkontroverznijih francuskih autora, govorio je o koronavirusu i “svetu posle” u pismu koje je pročitano na francuskom radiju Frans inter.

Pisac kojem se pripisuje da je predvideo napad na kule bliznakinje u Njujorku, kao i “žute prsluke”, sada kaže da ne očekuje “novi svet” nakon pandemije, naprotiv.

– Nimalo ne verujem u izjave poput ‘više ništa neće biti kao pre’. Naprotiv, sve će ostati potpuno isto. Nećemo se posle izolacije probuditi u nekom novom svetu, sve će biti isto, malo gore – smatra jedan od najintrigantnijih pisaca današnjice.

FACEBOOK PROTIV MIŠELA UELBEKA… ZAKERBERGOVE MAŠINE BLOKIRALE STRANICU BOOKE ZBOG CITATA SLAVNOG FRANCUSKOG PISCA

Pandemija koronavirusa, dodaje Uelbek, “trebalo bi da ima glavni rezultat ubrzavanje određenih mutacija koje su u toku”, a posebno “smanjenje kontakata među ljudima”.

– Epidemija koronavirusa daje veličanstven smisao ovoj teškoj tendenciji: kao da neka zastarelost pogađa odnose među ljudima – navodi on.

Uelbek smatra da bi bilo podjednako pogrešno da se kaže kako su ljudi ponovo otkrili smrt i dodaje da “smrt nikada nije bila tako diskretna kao poslednjih nekoliko nedelja”.

– Žrtve se svode na brojeve u statistici svakodnevnih smrti i anksioznost se širi među stanovništvom dok ukupno povećanje ima nečeg neobično apstraktnog – navodi Uelbek.

SAOPŠTENJE FESTIVALA KROKODIL: EVO ZAŠTO MIŠEL UELBEK NIJE STIGAO U SRBIJU

Pisac dodaje da je ovih nedelja važan podatak i starost bolesnih.

– Do kada bi ih trebalo reanimirati i lečiti? 70, 75, 80 godina? U svakom slučaju, nikada nismo sa takvom spokojnom besramnošću izrekli činjenicu da svaki život nema istu vrednost – smatra Uelbek.

HL/Izvor: Tanjug

Previous post

Samo nam prave zazubice ovim aukcijama... Sad se prodaje čovena Prinsova plava "oblak" gitara

Next post

Ponekad su dovoljni čovek i klavir... Tom Jork predstavio novu pesmu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *