Home»Muzika»Homeland»“Svet koji je prodao čoveka”… Zid Mortal novim singlom poziva na akciju

“Svet koji je prodao čoveka”… Zid Mortal novim singlom poziva na akciju

4
Shares
Pinterest Google+
Zid Mortal/Photo: press promo
Zid Mortal/Photo: press promo

Beogradski bend Zid Mortal nastavlja promociju trećeg studijskog albuma “Monopol i riziko” objavljenog za izdavačku kuću Take It Or Leave It Records.

Četvrti spot sa ovog izdanja urađen je za pesmu pod nazivom “Svet koji je prodao čoveka”.

Režija i montaža su delo Zorana Lazarevića Lakija, a snimci grada dronom su rad tima DronCrew.

Spot je sniman u uslovima vanrednog stanja i izolacije. Članovi benda žive u različitim delovima Beograda dok je jedan član na kruzeru u Nemačkoj.

– Svet iz naslova pesme je svet nepravde, svet koji se okomio na čoveka, svet koji se ogleda u društvu prožetom pohlepom, predrasudama, korupcijom, agresivnošću i bahatošću. Ali nepravda ne mora samo da nas čini ogorčenima, vremenom može da nas ojača, da osvestimo dobro koje imamo i da nas natera da se borimo jer uvek možemo da preduzmemo nešto. Ova pesma i spot su ono što smo mi preduzeli – poručuje nam Zid Mortal.

Iz toga sledi i poruka pesme: Svet u kojem se čovek sve više povlači pred onima koji bacaju smeće kroz prozor, pljuju na ulici, guraju se preko reda u prodavnici, prolaze kroz crveno, ne isplaćaju plate, ne vode pse na povocu, puše u liftu ili kada je prinuđen da prihvata stanje u kojem se u medijima promovišu mediokriteti, kada komunalna policija ne može da ga zaštiti od komšijske buke, kada ne ulazi u raspravu sa bahatim vozačem ili kada mu nameću da ništa ne može da promeni s pravom se može reći da ga je prodao.

Goran Šobić Sirano/ Photo: Press promo
Goran Šobić Sirano/ Photo: Press promo

Autor pesme Goran Šobić Sirano kaže:

-Naziv numere je izveden iz naziva Bouvijeve pesme koju je izvodio Kurt Kobejn – “Čovek koji je prodao svet“. Jer, kada nas je Kurt napustio postalo je jasno da je to još jedan primer kako je svet ustvari prodao čoveka. Tekst pesme, kada je nastala, jeste posvećen Kurtu Kobejnu ali sada pesmu posvećujemo ljudima u izolaciji. Nažalost, znamo kakve su posledice na Kurta ostavili i svet i izolacija. Prvobitni refren pesme je glasio: “Kosmos je moguća granica ako tako kaže Holivud. Kurte, da li čuješ kako zemaljska kugla jeca? Kasnije je tekst promenjen u “Kako da borim se, kako da pobedim, da te ne povredim?“ Rock’n’roll oduvek poziva na akciju, Zid Mortal poziva na borbu. Na borbu pojedinca protiv celog sveta. Kurtu želimo da počiva u miru a vama da sa mirom idete na počinak. Jer, svako jutro je nova prilika za borbu.

Zid Mortal je do sada objavio tri albuma, “Iskon“ (2001), “Svemir i ljudska glupost“ (2005) i “Monopol i riziko” (2018).

Do sada su nastupali na EXIT festivalu, na prvom Belgrade Beer Festu, Zaječarskoj Gitarijadi, kao predgrupa Ribljoj Čorbi, više puta sa Hitom Radija 202 po Srbiji, na nekoliko humanitarnih koncerata…

Naziv benda nas podseća da je život ograničen i samim tim vredan. To je ono ograničeno vreme u kojem Zid Mortal želi da, autentičnom autorskom muzikom, pošalje poruku da pravi rock’n’roll može da postoji.

Previous post

Pančevački Iskaz objavio Live video iz karantina

Next post

Joy Division reizdanjem i maksi singlovima slave 40 godina kultnog albuma "Closer"...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *