Home»Film»Proglašen najbolji evropski film za mlade… “Moj brat juri dinosauruse” očarao žiri

Proglašen najbolji evropski film za mlade… “Moj brat juri dinosauruse” očarao žiri

4
Shares
Pinterest Google+
EFA Young Audience Award/Facebook
EFA Young Audience Award/Facebook

Nagrada mlade publike Evropske filmske akademije (EFA YAA) dodeljena je filmu “Moj brat juri dinosauruse” Stefana Čipanija iz Italije, a prvi put ove godine je, zbog pandemije korona virusa, održana u virtuelnom okruženju u oko četrdeset zemalja širom Evrope.

Nagradu je dodelio 26. aprila žiri sastavljen od 2.000 mladih iz 32 zemlje, a uz pobednički film “Moj brat juri dinosauruse”, u konkurenciji su bili i filmovi “Moje neverovatno leto sa Tes” Stivena Vauterloda i “Roka menja svet” Katje Benrat.

S obzirom na pandemiju korona virusa, originalno planirano bioskopsko prikazivanje sva tri filma u konkurenciji moralo je da bude otkazano, pa su ih članovi žirija mladih gledali onlajn na platformi Festival Scope. Imali su priliku i da diskutuju u različitim video grupama, a i glasali su onlajn, saopštila je EFA.

Polusatna ceremonija dodele nagrade, koju je moderirala bivša članica YAA Ivana Noa, prenošena je direktno na sajtu yaa.europeanfilmawards.eu

Reditelj pobedničkog filma Stefano Čipani, vidno uzbuđen, zahvalio je svima na podršci i priznao da je bukvalno ostao bez reči.

Bioskop iz fotelje… ali pravi: Startovala MOJ OFF online platforma, gledaćemo filmove “dok se boje ne rastope”…

Svi ovogodišnji nominovani filmovi, inače, debitanska su ostvarenja, a i svi su adaptacije književnih dela.

Među članovima žirija bilo je i 75 izabranih osnovaca iz 28 gradova u Srbiji, koji su imali priliku da učestvuju i u panel diskusijama u manjim grupa, koje su i ove godine moderirali Dušan Čavić i Dušan Šaponja (Marka žvaka). Organizator događaja u Srbiji je program Slobodna Zona junior, u saradnji sa festivalom Slobodna zona, uz podršku Filmskog centra Srbije.

Ma, ko će ovo da gleda? To su se pitali glumci kultnog filma… I još 27 zanimljivosti o “Ko to tamo peva”

U izboru najboljeg filma učestvovali su, između ostalih, i mladi članovi žirija iz Sarajeva, a partneri EFA u Bosni i Hercegovini četvrtu godinu za redom su bili Sarajevo film festival i bioskop Meeting Point.

Evropska filmska akademija ustanovila je taj kulturno-edukativni događaj pre devet godina, a prvi put je realizovan u virtuelnom formatu – zbog pandemije virusa korona.

EFA je organizovala dodelu YAA uz podršku filmskog fonda Mitteldeutsche Medienförderung (MDM) i Media potprograma Kreativne Evrope.

Previous post

Evropska festivalska asocijacija pisala Vladi Srbije: Sačuvajte manifestacionu privredu, pad prihoda ove industrije u toku blokade je 100%

Next post

Igra Duhova ima novi video singl... Beogradski alternativci predstavili svoju "Sobu" u doba korone

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *