Home»Muzika»Homeland»Evropska festivalska asocijacija pisala Vladi Srbije: Sačuvajte manifestacionu privredu, pad prihoda ove industrije u toku blokade je 100%

Evropska festivalska asocijacija pisala Vladi Srbije: Sačuvajte manifestacionu privredu, pad prihoda ove industrije u toku blokade je 100%

4
Shares
Pinterest Google+
Exit 2019/ Photo: AleX
Exit 2019/ Photo: AleX

Najvažnija asocijacija evropskih festivala Yourope, koja broji preko 90 najvećih festivala na kontinentu i u kojoj su, između ostalih Exit i Arsenal fest, uputila je pismo predsednici Vlade Republike Srbije, Ani Brnabić, u kojoj poziva Vladu Srbije da sačuva srpsku manifestacionu privredu od totalne ugroženosti, nastale usled pandemije korona virusom.

Kako se navodi u pismu generalnog sektretara ove evropske festivalske asocijacije Kristofa Hubera, globalna manifestaciona industrija je od svih privrednih grana najteže pogođena novonastalom situacijom, imajući u vidu da su veliki događaji prvi koji su ugašeni i poslednji koji će biti vraćeni u normalno stanje, te da je pad prihoda ove industrije u toku blokade 100%.

U pismu se ističe značaj globalne industrije događaja:

– Manifestacije svojim lokalnim ekonomijama donose stotine miliona evra prihoda na godišnjem nivou – navodi Huber, koji je u pismu podsetio da Srbija ima višestrukog nosioca titule Najboljeg evropskog festivala, te da je EXIT ekonomiji Srbije do sada doneo preko 200 miliona evra prihoda.

Photo: Nemanja Đorđević (Arsenal fest)
Photo: Nemanja Đorđević (Arsenal fest)

– Druge vlade država širom sveta već sad izdvajaju ogromna sredstva kako bi sačuvale svoje vodeće manifestacije – navodi se u pismu generalnog sekretara Hubera koji u nastavku traži od Vlade Republike Srbije da na isti način podrži srpsku manifestacionu privredu posebnim programima ekonomske podrške “kako bi se od katastrofalnih posledica sačuvale porodice desetine hiljada radnika koji su zaposleni u ovom sektoru u Srbiji”.

U pismu se dodaje da su krizom naročito izloženi umetnici i nezavisni radnici u sektoru kulture koji zavise od rada manifestacija i konstantuje da bi oni takođe trebalo da budu obuhvaćeni predloženim merama.

Podsećamo, Nemačka je za spas manifestacione, kulturne i kreativne industrije opredelila rekordnih 50 milijardi evra, dok je samo grad Berlin za očuvanje svojih kultnih noćnih klubova, koji u ovom gradu uživaju status institucija kulture, namenio 30 miliona evra. I druge države, poput Velike Britanije, Francuske, Italije, Švajcarske i drugih, su za spas ovog segmenta privrede odvojile više stotina miliona evra direktne finansijske podrške.

Previous post

Pevala je u sjajnom bendu, a opet, svi je bolje znaju po dva hita s drugim izvođačima... Srećan rođendan, Kejt

Next post

Proglašen najbolji evropski film za mlade... "Moj brat juri dinosauruse" očarao žiri

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *