Home»Kult»Zovu ga “otac diska”, desetine njegovih pesama možete da zapevušite odmah i sad, a i ne znate da ih je on napisao… Srećan rođendan, maestro

Zovu ga “otac diska”, desetine njegovih pesama možete da zapevušite odmah i sad, a i ne znate da ih je on napisao… Srećan rođendan, maestro

5
Shares
Pinterest Google+
ĐorđoMoroder/Photo: facebook@GiorgioMoroderOfficial
ĐorđoMoroder/Photo: [email protected]

Slavni kompozitor, tekstopisac, producent i di-džej Đorđo Moroder danas, 26. aprila, slavi 80. rođendan

Ovaj gospodin iza sebe ima bogatu muzičku karijeru koja je protkana nezaboravnim svetskim hitovima, među kojima numere “Flashdance… What a Feeling”, “Love Theme from Flashdance”, “Lady, Lady, Lady” iz čuvenog filma “Flashdance”, “Take My Breathe Away” grupe “Berlin” i “Danger Zone” Kenija Loginsa iz filma “Top Gun”, “Hot Stuff” Done Samer i mnogim drugim, prenosi telegraf.rs.

Važi za pionira “Italo diska” i elektronske dance muzike, a dobio je nadimak “otac diska”

Đorđo Moroder rodio se u Val Gardeni, u italijanskoj provinciji istočni Tirol, a svoje prve muzičke korake napravio je 1963. godine kada se preselio u Berlin, gde je pod imenom “Đorđo” izbacio je nekoliko singlova i pevao je španskom, engleskom i nemačkom.

Uspon Đorđa Morodera krenuo je sedamsetih godina prošlog veka. U toj dekadi započeo je saradnju sa legendarnom Donom Samer, za koju je prvobitno napravio pesmu “I Feel Love”, a zatim i ostale legendarne hitove, među kojima je i gorepomenuti, čuveni “Hot Stuff”.

Đorđo Moroder je svoju muzičku genijalnost preneo i na bioskopska platna, kao i na male ekrane. Tačnije, radio je filmsku muziku. Svog prvog Oskara dobio je 1978. godine za numeru “Chase”, koja je nastala za potrebe filma “Midnight Express”.

Tokom osamdesetih Moroder je kreirao možda i svoje najpoznatije kompozicije. Bio je deo tima koji je radio muziku za film “Flashdance”, koji je producirao Džeri Brukhajmer, a Moroderove numere iz tog ostvarenja su “Flashdance… What a Feeling”, “Love Theme from Flashdance”, “Lady, Lady, Lady” i “Seduce Me Tonight”.

Za pesmu “Flashdance… What a Feeling”, koju je otpevala pevačica Irena Kara, Đorđo Moroder je 1983. godine dobio svog drugog Oskara.

Podsetimo se Moroderovih hitova iz filma “Flashdance”.

 

Moroder je saradnju sa Brukhajmerom nastavio i na još jednom hit filmu – “Top Gun”. Za potrebe ovog ostvarenja Đorđo je napravio mega hit “Take My Breath Away” koji u originalu izvodi grupa “Berlin”.

Kako je Moroder svojevremeno naveo, na ovu numeru je i najponosniji. Đorđo je upravo za ovu pesmu dobio i svog trećeg Oskara 1986. godine.

Osim numere “Take My Breath Away”, još jedna Moroderova numera iz filma “Top Gun” se izdvojila i stekla planetarnu popularnost. Reč je o hitu “Danger Zone” koju je otpevao Keni Logins.

Ono što je zanimljivo da Logins nije bio prvi izbor za izvođenje ove numere, budući da je ova pesma ponuđena drugim muzičkim zvezdama.

Vredi istaći da je Đorđo Moroder radio i muziku za klasik “Scarface”, u kojem je glavnu ulogu, lik gangstera Tonija Montane, igrao Al Paćino.

Za potrebe filma “American Gigolo” Moroder je napravio svetski hit “Call Me” koju izvodi grupa Blondie na čelu sa čuvenom Deborom Hari.

Đorđo je takođe osvojio svet sa još dve svoje kompozicije – “Together In Eletric Dreams”, koju izvodi pevač grume Human League Pil Ouki i “Neverending Story”, koju izvodi Limal.

Moroder je radio i muziku za sportske događaje, i to muzičke teme za Olimpijske igre u Los Anđelesu 1984. godine i Seulu 1988. godine, kao i muzičku temu za Svetsko fudbalsko prvenstvo u Italiji 1990. godine.

Đorđo je tokom svoje uspešne karijere, koja i dan danas traje, sarađivao i sa drugim svetskim zvedama, kao što su Dejvid Bouvi, Kajli Minog, Dženet Džekson i drugim.

Živi trenutno na Beverli Hilsu sa suprugom Frasiskom Gutiejerez.

Pogledajte i jedan od prošlogodišnjih nastupa Đorđa Morodera koji je održao u Holandiji.

HL/Izvor: telegraf.rs

Previous post

Nil Jang najavio novi "arhivski" album "Road Of Plenty"... tako je to zvučalo 80-ih

Next post

"Wish You Were Here" u verziji Majli Sajrus... Sjajno ili očajno?

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *