Home»Life Story»Here Comes the Sun… Ovo su pesme uz koje lekari otpuštaju iz pacijente izlečene od virusa korona

Here Comes the Sun… Ovo su pesme uz koje lekari otpuštaju iz pacijente izlečene od virusa korona

4
Shares
Pinterest Google+
Montefiore Hospital/Photo: Twitter@cannotrunfast
Montefiore Hospital/Photo: [email protected]

U njujorškoj bolnici Montefiore, ali i nekim drugim, izlečene pacijente ispraćaju kući uz muziku Beatlesa, numere iz filma “Roki”, U2…

Pacijent Mark Švarc svakodnevno se pitao zašto povremeno u neko doba dana, nikad isto, čuje Beatlese.

– Nisam mogao da razumem, povremeno tokom dana iznenada bi se svaki put u drugo vreme, bolnicom zaorila pesma. Svaki dan sam se pitao zbog čega i zašto – rekao je Švarc star 54 godine.

 

I kada je konačno došlo vreme da Švarc krene kući začuo je Beatlese i “Here Comes the Sun”, kako se ori bolnicom, bolničkim hodnicima…. Ovog puta bilo je to zbog njega – ozdravio je.

 

Himne poput te, ili “Every breath you take”, “Eye of the Tiger”, numere iz “Rokija” postale su bolničke himne širom Njujorka kojima bolničko osoblje proslavlja svaku pobedu u borbi protiv korona virusa.

Mnogi su kako piše New York Times odabrali Beatlese i “Here Comes the Sun ” zbog asocijacije na sreću i nalaženje radosti u teškim vremenima.

Kada se puštaju ove i druge pesme, to nije samo u čast pacijenta koji je pobedio korona virus već to je i himna za afirmacjiu napora svakog medicinskog profesionalca.

Dugi značaj bolničkih himni je taj što medicinsko osoblja tokom dugih i teških smena ima nekoliko pozitivnih trenutaka koji im pomažu da dobiju energiju i spasu još jedan život.

 

Neke bolnice prave i slavlje za svakog pacijenta koga skinu sa respiratora, a tako je ne samo u Njujorku već i u Kanadi, gde sestre i lekari imaju svoj ples duž dugačkh bolničkih hodnika. Slično je i u pojedinim bolnicama u Turskoj, tamo plešu kao pingvini…

U nekim bolnicama u Njujorku muzika počinje mnogo pre otpuštanja. Na primer, u bolnici Lenox Hill na Menhetnu medicinske sestre zahtevaju “kod sunce” čim se pacijent ukloni sa respiratora i sam uspešno počinje da diše.

 

I tu je možda, kako dodaje NT pravi hit upravo onaj grupe Police “Every breath you take”, a drugima je opet razlog za malo muzičko slavlje i kada pacijent izađe iz intenzivne nege.

Devjid Roj, doktor Marka Švarca kaže da misli da su bolničke himne samo zvuk nade, način da podignu moral i nastave dalje.

I upravo među tim bolnničkim hitovima koji dižu moral je i pesma simbolična za Njujorčane – Džej Zi i “Empire State of Mind”. U Medicinskom centru u Bruklinu na listi je i U2 “Beautiful day”.

HL/Izvor: blic.rs

Previous post

Ako baš volite Nika Kejva i The Bad Seeds... Krenuo 24-časovni "Bad Seed TeeVee" na YouTubeu

Next post

Post Malone, bez auto-tunea, održao odličan koncert u čast Nirvane i sakupio brdo para za Svetsku zdravstvenu organizaciju

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *