Here Comes the Sun… Ovo su pesme uz koje lekari otpuštaju iz pacijente izlečene od virusa korona

0
83
Oglasi
Montefiore Hospital/Photo: Twitter@cannotrunfast
Montefiore Hospital/Photo: Twitter@cannotrunfast

U njujorškoj bolnici Montefiore, ali i nekim drugim, izlečene pacijente ispraćaju kući uz muziku Beatlesa, numere iz filma “Roki”, U2…

Pacijent Mark Švarc svakodnevno se pitao zašto povremeno u neko doba dana, nikad isto, čuje Beatlese.

– Nisam mogao da razumem, povremeno tokom dana iznenada bi se svaki put u drugo vreme, bolnicom zaorila pesma. Svaki dan sam se pitao zbog čega i zašto – rekao je Švarc star 54 godine.

 

I kada je konačno došlo vreme da Švarc krene kući začuo je Beatlese i “Here Comes the Sun”, kako se ori bolnicom, bolničkim hodnicima…. Ovog puta bilo je to zbog njega – ozdravio je.

 

Himne poput te, ili “Every breath you take”, “Eye of the Tiger”, numere iz “Rokija” postale su bolničke himne širom Njujorka kojima bolničko osoblje proslavlja svaku pobedu u borbi protiv korona virusa.

Mnogi su kako piše New York Times odabrali Beatlese i “Here Comes the Sun ” zbog asocijacije na sreću i nalaženje radosti u teškim vremenima.

Kada se puštaju ove i druge pesme, to nije samo u čast pacijenta koji je pobedio korona virus već to je i himna za afirmacjiu napora svakog medicinskog profesionalca.

Dugi značaj bolničkih himni je taj što medicinsko osoblja tokom dugih i teških smena ima nekoliko pozitivnih trenutaka koji im pomažu da dobiju energiju i spasu još jedan život.

 

Neke bolnice prave i slavlje za svakog pacijenta koga skinu sa respiratora, a tako je ne samo u Njujorku već i u Kanadi, gde sestre i lekari imaju svoj ples duž dugačkh bolničkih hodnika. Slično je i u pojedinim bolnicama u Turskoj, tamo plešu kao pingvini…

U nekim bolnicama u Njujorku muzika počinje mnogo pre otpuštanja. Na primer, u bolnici Lenox Hill na Menhetnu medicinske sestre zahtevaju “kod sunce” čim se pacijent ukloni sa respiratora i sam uspešno počinje da diše.

 

I tu je možda, kako dodaje NT pravi hit upravo onaj grupe Police “Every breath you take”, a drugima je opet razlog za malo muzičko slavlje i kada pacijent izađe iz intenzivne nege.

Devjid Roj, doktor Marka Švarca kaže da misli da su bolničke himne samo zvuk nade, način da podignu moral i nastave dalje.

I upravo među tim bolnničkim hitovima koji dižu moral je i pesma simbolična za Njujorčane – Džej Zi i “Empire State of Mind”. U Medicinskom centru u Bruklinu na listi je i U2 “Beautiful day”.

HL/Izvor: blic.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime