Od smeha do suza… Volonteri Exitove akcije “Super Komša” podelili svoje priče sa terena

0
52
Photo: Promo
Photo: Promo

EXIT je od proglašenja pandemije novog korona virusa zaustavio sve aktivnosti na promociji festivala i usmerio sve snage na pomoć društvu tokom vanrednog stanja.

Jedna od tih akcija je i “Super Komša“, pokrenuta sa ciljem da se poveća broj volontera koji bi pomoć pružali najugroženijima.

Hiljade mladih ljudi prijavilo se u Volonterski centar Srbije na adresi budivolonter.gov.rs i uz sve mere opreza, pomagali pre svega starijim, ali i drugim građanima koji nisu bili u mogućnosti da nabave osnovne namirnice i lekove, ali ni da izbace smeće ili prošetaju svoje kućne ljubimce.

EXIT je u okviru akcije “Super Komša“, pozvao i sve superheroje iz komšiluka da putem društvenih mreža podele sa drugima i svoje priče sa terena.

Neke od njih su izmamile osmeh na lice, a neke su nas podsetile na ranjivost naših najstarijih sugrađana zbog kojih su prve komšije umesto Supermenovog plašta, navukle masku i krenule u akciju.

Članovi Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu su među prvima poneli titulu “Super Komše“ kada su 27. marta, na Svetski dan pozorišta starijim sugrađanima odneli namirnice i priredili im umetnički performans.

Slobodan Šušnjević, koji godinama telefonske govornice pretvara u biblioteke, prilagodio je svoju fantastičnu ideju aktuelnoj situaciji i pažljivo upakovao knjige u zaštitnu foliju u govornici-biblioteci u Novom Sadu.

Humanost je pokazala i Zorana Karapandžin, koja je lične knjige stavila je raspolaganje komšijama. Fudbaler Lazar Marković i glumac Nenad Okanović su takođe svoju dobru volju stavili na raspolaganje komšijama.

Priča koja je sve nasmejala, stigla je pravo sa oglasne table i to u periodu kada su samo stariji od 65 godina bili izuzeti od prvog višednevnog policijskog časa, kako bi mogli da u ranim jutarnjim časovima odu u nabavku.

“Drage mlade komšije”, pisalo je na tabli, “Kolo sreće se okreće. Uterali vama sad. Ako vam u nedelju treba nešto iz prodavnice, rado ću vam doneti. Čika Mića, stan 8“

Photo: Promo
Photo: Promo

Ipak, posebno dirljivu priču podelila je Katarina iz Beograda koja je i sama u akciji srela još jednog superheroja ispred prodavnice na Bežanijskoj kosi:

“Danas ispred prodavnice staju policijska kola, izlazi mladi policajac. Prilazi deki koji krije lice kesom. Pa dobro deko, zašto kad znaš da ne smeš. Deka plače, nema nikog na svetu. Policajaj mu uzima kesu, pita šta treba da kupi – pola kila hleba i dva krompira. Sedi deko u kola, ja ću da ti kupim i da te odvezem kući. I ja ću svaki dan da ti kupujem šta treba, kaže mu policajac. Ne treba sine ništa tri, četiri dana. Ovo mi je više nego dosta… Prošlo je par sati, ne mogu da se sastavim…

Photo: Promo
Photo: Promo

U čast volonterima, mladi balkan soul autor Marko Louis otpevao je pesmu po duhovitim stihovima i zabavnom spotu koji je uradio EXIT tim.

Posle pokretanja akcije “Super Komša“, na brojne zahteve fanova iz komšiluka, u susednoj Hrvatskoj ubrzo je lansirana i kampanja “Super Susjed“.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime