Home»Kult»Guru iz senke… Rodžer Tejlor otkrio zbog čega je Fredi Merkjuri insistirao da se u bend primi “stidljivi” basista Džon Dikon

Guru iz senke… Rodžer Tejlor otkrio zbog čega je Fredi Merkjuri insistirao da se u bend primi “stidljivi” basista Džon Dikon

7
Shares
Pinterest Google+
Queen/Photo: facebook@DeaconFanClub
Queen/Photo: [email protected]

Fredi Merkjuri i njegova ekipa iz Đeena vrlo pažljivo su idabrali basistu Džona Dikona da zaokruži njihov bed u ranim danima, ali šta ih je zaista nateralo na to da odaberu baš ovog smirenog i pomalo stidljivog momka?

Fredi je bio taj koji je dao ime bendu Queen 1970. godine nakon što se pridružio bendu koji je osnovao gitarista Brajan Mej. Mej je imao grupu već dve godine pre toga, zajedno sa basistom Timom Stafelom, uz bubnjara Rodžera tejlora koji imse pridružio nešto kasnije. Bend se zvao Smile i dugo su bili bili su u potrazi za novim basistom nakon što je Stafel odlučio da radi na nekom drugom projektu.

A onda je došao Fredi, promenili su ime u Queen i počeli potragu za novim basistom. Isprobali su ih nekoliko, ali niko nije bio onaj pravi, sve dpok ih zajednički prijatelj nije upoznao sa Dikonom. Posole audicije primljen je u grupu, postajući poslednji deo slagalice koja je postala jedan od najvećih britanskih rok bendova u istoriji.

Queen/Photo: facebook@DeaconFanClub
Queen/Photo: [email protected]

U nedavnom intervjuu Daily Expressu, Tejlor je objasnio pravi razlog zašto su odabrali Dikona.

– Bili smo toliko samouvereni, nadmeni i osećali se toliko moćno, da smo mislili da će se, pošto je miran, uklopiti sa nama bez mnogo drame – rekao je i dodao: – Fredi je baš insistirao na tome, a i mi smo bili za.

Mej je, s druge stane, obožavao Dikona kao muzičara, hvaleći Dikonov stil “bez gluposti”.

– Džon dominira u poslu. On je jedini od nas koji zaista može da drži korak sa onim što se dešava. I zna više o opremi od bilo koga – govorio je.

Mej je takođe rekao da je Dikon bio ona presudna ravnoteža u dinamici benda, sa nepredvidljivim Merkjurijem na čelu.

– Kad kod bismo Fredi ili ja “poleteli”, bez plana kako da se vratimo na zemlju, Džon je uvek nalazio način da nas spusti.

I upravo je ta drastična razlika između njega i Fredija učiinla da Queen prođe i kroz najteže oluje, smatra Tejlor. Posle tragične Fredijeve smrti 1991. godine, Dikom, već suzdržan prema medijima i javnosti, sasvim je otišao u ilegalu. Još tri puta je nastupio sa bendom i zvanično se povukao 1997. godine.

Džon Dikom/Photo: facebook@DeaconFanClub
Džon Dikom/Photo: [email protected]

Tejlor je rada izjavio:

– Mislim da je malo krhak i jednostavno ne želi više ništa da zna niti da učestvuje u razgovorima sa ljudima iz muzičkog biznisa ili šta već. To je fer, to poštujemo.

Takođe, u intervjuu za The Independent dodao je: – Nikad nisam čuo nikakvo “škripanje” od Džona. Nikada nije ni zagunđao. Nismo u kontaktu, ali Džon je dao svoj blagoslov onome što Brajan i ja možemo da učinimu sa brendom – i napravili smo prilično mnogo.

Dikon danas živi mirnim životom u londonskom Putniju, i dalje sa suprugom u kući koju je kupio svojim prvim čekom koji je dobio od Queena.

HL/Izvor: express.co.uk

Previous post

The Killers objavili novu pesmu, ali odložili izlazak albuma

Next post

Na YouTubeu ćemo jedan dan moći besplatno da gledamo animirani "Yellow Submarine"... i da pevamo sa Beatlesima

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *