Došlo vreme da se odraste, kad već mora… Mašinko objavio novi album “Danas ću, sutra ću”

0
70
Mašinko/ Photo: Vjekoslav Azenić
Mašinko/ Photo: Vjekoslav Azenić

Zagrebački punk/rock bend Mašinko objavio je novo studijsko izdanje pod nazivom “Danas ću, sutra ću” (Dostavu Zvuka & Dirty Old Label). Album je odraz mindseta i problema generacije uvučene u “svet odraslih” u kojoj još tinja neslomljiv mladalački duh.

“Danas ću, sutra ću” sadrži 12 pesama nastalih u prekretničkom periodu u kući Mašinka.

– Događale su nam se svadbe, rađala deca, menjali poslovi, osnivale firme, selilo se u druge države i vraćalo iz njih. Šulc je proveo skoro godinu dana u Kini u ovom periodu, mi smo radili pesme bez njega i slali mu snimke s probe, celi album je sniman u tri naleta u studiju… dosad nismo nešto na taj način snimali – kaže Andrija Ražnatović, gitarista benda.

S novog izdanja odjekuju motivi sazrevanja, životnih promena, muško-ženskih odnosa, propuštenih prilika i nostalgije.

Mašinko/ Photo: AleX
Mašinko/ Photo: AleX

Uz primetne reference na pop kulturu, grčku mitologiju i istorijske likove, Mašinko ne beži ni od tema politike, nepotizma, nezaposlenosti i emigracije.

– Album je drugačiji. Iako smo i dalje bučni i veseli, mnoge su pesme prošarane dozom sete prisutnijom nego do sad. To smo i dalje mi i to se čuje, možda malo umorniji, stariji, ne nužno pametniji, ali i dalje mi. Pesme nemaju neku izraženu zajedničku temu. I dalje nas inspirišu stvari koje su direktno oko nas, ali ovaj naš album je, uprkos haosu u kojem smo ga snimali, jedna lepa i konkretna celina.

Muziku i aranžmane potpisuje Mašinko, a tekstove Marin Šulentić, Srđan Grbić i Andrija Ražnatović. Produkciju su radili Mark Mrakovčić, Leonard Klaić i Mašinko. Za snimanje je zaslužan Mark Mrakovčić, miks Leonard Klaić, a mastering Luka Tralić Shot.

U ulogama gostujućih vokala pojavljuju se Lovely Quinces, Domagoj Šimek i beba Mirta Grbić. Fotografiju i dizajn za omot radio je Andrija Ražnatović.

Album je digitalno dostupan putem kanala YouTube i Bandcamp stranice benda, kao i na svim streaming servisima.

Mašinko/ Photo: AleX
Mašinko/ Photo: AleX

Početkom godine bend Mašinko je rasprodatim koncertom u Vintage Industrialu proslavio 10 godina postojanja.

Iza sebe imaju prvenac “Mašinko“ (2010), “Svugdje je doma, al lijepo je najljepše“ (2014) i dva split albuma – “Frakturko“ (2011) sa bendom Fraktura mozga i “Godina majmuna/Majmun godine“ (2016) s Debelim precjednikom.

Pre novog albuma “Danas ću, sutra ću” (2020) predstavili su maxi singl “Punim plućima/Veća lopata“ (2018) s kojeg su oba singla dobila spotove, baš kao što je i poslednje objavljena punk/rock petarda “Cmrok 2“ u kojoj su opevali nezaobilazan gradski lokalitet Jakuševac i “bacili” prozivku vladajućima i apatičnim građanima.

Tokom 10 godina postojanja svirali su u svim delovima Hrvatske, bilo klupski ili festivalski, kao i u mnogobrojnim gradovima regije.

Ističu se i nastupi ispred velikana scene s kojima su delili pozornicu na velikim dvoranskim koncertima – Hladno pivo, Dubioza Kolektiv, Psihomodo Pop, Let 3, a među poslednje se ubraja i svirka pre Zabranjenog pušenja.

Ekipu benda mašinko čine: Šulc, Lav, Perica, Andrija, Srki, Pitura i Markan.

Album “Danas ću, sutra ću”, lista pesama:
1. Punim plućima
2. Zle opačine
3. Ona stoji na vratima i negoduje
4. Izgubljenom vremenu
5. Perice
6. Mirta
7. Tu smo gdje smo
8. Jedne davne jeseni feat. Lovely Quinces
9. Veća lopata
10. Svaki dan
11. Cmrok 2
12. Vrijeme za spavanje

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime