Home»Muzika»Došlo vreme da se odraste, kad već mora… Mašinko objavio novi album “Danas ću, sutra ću”

Došlo vreme da se odraste, kad već mora… Mašinko objavio novi album “Danas ću, sutra ću”

4
Shares
Pinterest Google+
Mašinko/ Photo: Vjekoslav Azenić
Mašinko/ Photo: Vjekoslav Azenić

Zagrebački punk/rock bend Mašinko objavio je novo studijsko izdanje pod nazivom “Danas ću, sutra ću” (Dostavu Zvuka & Dirty Old Label). Album je odraz mindseta i problema generacije uvučene u “svet odraslih” u kojoj još tinja neslomljiv mladalački duh.

“Danas ću, sutra ću” sadrži 12 pesama nastalih u prekretničkom periodu u kući Mašinka.

– Događale su nam se svadbe, rađala deca, menjali poslovi, osnivale firme, selilo se u druge države i vraćalo iz njih. Šulc je proveo skoro godinu dana u Kini u ovom periodu, mi smo radili pesme bez njega i slali mu snimke s probe, celi album je sniman u tri naleta u studiju… dosad nismo nešto na taj način snimali – kaže Andrija Ražnatović, gitarista benda.

S novog izdanja odjekuju motivi sazrevanja, životnih promena, muško-ženskih odnosa, propuštenih prilika i nostalgije.

Mašinko/ Photo: AleX
Mašinko/ Photo: AleX

Uz primetne reference na pop kulturu, grčku mitologiju i istorijske likove, Mašinko ne beži ni od tema politike, nepotizma, nezaposlenosti i emigracije.

– Album je drugačiji. Iako smo i dalje bučni i veseli, mnoge su pesme prošarane dozom sete prisutnijom nego do sad. To smo i dalje mi i to se čuje, možda malo umorniji, stariji, ne nužno pametniji, ali i dalje mi. Pesme nemaju neku izraženu zajedničku temu. I dalje nas inspirišu stvari koje su direktno oko nas, ali ovaj naš album je, uprkos haosu u kojem smo ga snimali, jedna lepa i konkretna celina.

Muziku i aranžmane potpisuje Mašinko, a tekstove Marin Šulentić, Srđan Grbić i Andrija Ražnatović. Produkciju su radili Mark Mrakovčić, Leonard Klaić i Mašinko. Za snimanje je zaslužan Mark Mrakovčić, miks Leonard Klaić, a mastering Luka Tralić Shot.

U ulogama gostujućih vokala pojavljuju se Lovely Quinces, Domagoj Šimek i beba Mirta Grbić. Fotografiju i dizajn za omot radio je Andrija Ražnatović.

Album je digitalno dostupan putem kanala YouTube i Bandcamp stranice benda, kao i na svim streaming servisima.

Mašinko/ Photo: AleX
Mašinko/ Photo: AleX

Početkom godine bend Mašinko je rasprodatim koncertom u Vintage Industrialu proslavio 10 godina postojanja.

Iza sebe imaju prvenac “Mašinko“ (2010), “Svugdje je doma, al lijepo je najljepše“ (2014) i dva split albuma – “Frakturko“ (2011) sa bendom Fraktura mozga i “Godina majmuna/Majmun godine“ (2016) s Debelim precjednikom.

Pre novog albuma “Danas ću, sutra ću” (2020) predstavili su maxi singl “Punim plućima/Veća lopata“ (2018) s kojeg su oba singla dobila spotove, baš kao što je i poslednje objavljena punk/rock petarda “Cmrok 2“ u kojoj su opevali nezaobilazan gradski lokalitet Jakuševac i “bacili” prozivku vladajućima i apatičnim građanima.

Tokom 10 godina postojanja svirali su u svim delovima Hrvatske, bilo klupski ili festivalski, kao i u mnogobrojnim gradovima regije.

Ističu se i nastupi ispred velikana scene s kojima su delili pozornicu na velikim dvoranskim koncertima – Hladno pivo, Dubioza Kolektiv, Psihomodo Pop, Let 3, a među poslednje se ubraja i svirka pre Zabranjenog pušenja.

Ekipu benda mašinko čine: Šulc, Lav, Perica, Andrija, Srki, Pitura i Markan.

Album “Danas ću, sutra ću”, lista pesama:
1. Punim plućima
2. Zle opačine
3. Ona stoji na vratima i negoduje
4. Izgubljenom vremenu
5. Perice
6. Mirta
7. Tu smo gdje smo
8. Jedne davne jeseni feat. Lovely Quinces
9. Veća lopata
10. Svaki dan
11. Cmrok 2
12. Vrijeme za spavanje

Previous post

Najbolje sačuvala za kraj... Hejli Vilijams objavila singl "Dead Horse", poslednji sa debi albuma "Petals For Armor"

Next post

Can you hear me now? This is planet earth... Setili smo se ove pesme jer danas je - Dan planete Zemlje

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *