Home»Muzika»Homeland»Uskoro film o kralju romskog bluza… Šaban Bajramović je savremeni Odisej koji je otplovio u legendu

Uskoro film o kralju romskog bluza… Šaban Bajramović je savremeni Odisej koji je otplovio u legendu

4
Shares
Pinterest Google+
Šaban Bajramovič/Photo: facebook
Šaban Bajramovič/Photo: facebook

Zaradio je milione i potrošio sve. Njega su kroz život vodili ljubav i sloboda. Pevao je o životu kako mu je dato… – ovim rečima reditelj Željko Mirković najavljuje svoj novi dokumentarni film ”Ja sam Šaban – Me sem Šaban“, koji će iz posebnog ugla gledaocima približiti život i stvaralaštvo neponovljivog muzičara, jednog od pionira world muzike, Šabana Bajramovića, piše Blic.

Film se snima u produkciji ”Optimistic filma” i trajaće 80 minuta, a Mirković, čija su ostvarenja osvojila do sada čak 58 internacionalnih nagrada, otkriva da već više od 10 godina radi na ovom dokumentarcu i očekuje da će premijera biti do kraja 2021. godine.

– Šaban Bajramović je Odisej slobode. On je poput antičkog junaka Odiseja prošao kroz svoj život na svom proputovanju ka svojoj kući nakon rata. Antički Odisej je putovao morem sa svojim prijateljima i vojnicima od izazova do izazova, vođen ljubavlju prema svojoj porodici i slobodi, a obdaren mudrošću i hrabrošću kao glavnim oružjem. Savremeni Šaban je putovao kroz život vođen ljubavlju i slobodom, jedino obdaren muzikom kao oružjem za ovo putovanje. Sve što se Šabanu Bajramoviću događalo kroz život izgleda da je tako trebalo i da se dogodi da bi on postao svetska muzička legenda i simbol istinske slobode i ljubavi – za Blic je rekao Mirković.

NIŠLIJE ČUVAJU SEĆANJE NA LEGENDU… STATUA ŠABANA BAJRAMOVIĆA JEDAN OD PRVH EKSPONATA NISVILLE JAZZ MUZEJA

On otkriva da je kao veliki poštovalac i uživalac muzike Šabana Bajramovića upoznao slavnog muzičara još 2006. godine u rodnom Nišu.

– Mene je impresionirala njegova strast za slobodom i životom. Njegove pesme su iz tog razloga ispunjene ljubavlju. Kroz njegove pesme Šaban slika svoj život. Te pesme su uvek inspirisane životom. Njegovim i životom najbližih oko njega – priča Mirković.

KOMPONOVAO OKO 700 PESAMA

Šaban Bajranović je preminuo 8. juna 2008. godine nakon srčanog udara u 72. godini. U devetnaestoj godini je zbog ljubavi pobegao iz vojske, pa je kao dezerter osuđen na tri godine zatvora na Golom otoku gde je i počeo da se bavi muzikom. Prvu ploču je snimio 1964. godine, a iza njega je ostalo oko dvadeset albuma i pedesetak singlova. Napisao je i komponovao oko sedam stotina pesama. Više od dvadeset godina je bio na čelu grupe Crna mamba sa kojom je obišao pola sveta. Na poziv Nehrua i Indire Gandi, bio je u Indiji, a spektakularne koncerte održao je širom sveta. Snimao je i filmove: Sa Goranom Paskaljevićem “Anđeo čuvar” (1987), sa Milanom Jelićem “Nedeljni ručak” (1982), sa Stoletom Popovim “Ciganska magija” (1997).

Prva snimanja za film počela su još 2008. godine. Snimljeno je dosta materijala, ali je pred rediteljem još mnogo posla da bi film uradili onako kako su zamislili.

– Snimali smo i neke svetske i regionalne zvezde koje više nisu sa nama kao što su Esma Redžepova ili Solomon Burke iz SAD. U filmu učestvuju mnogi poznati muzičari iz Srbije, BiH, Hrvatske, Slovenije, Italije, Španije, SAD… Snima se u Nišu, Beogradu, Mostaru, Zagrebu, Ljubljani, Milanu, Barseloni i Njujorku… Ideja je da se snimanje nastavi na jesen, u nadi da će se do tada epidemija završiti. Premijera se očekuje do kraja 2021. godine – kaže Mirković, koji je i reditelj i producent filma.

HL/Izvor: blic.rs

Previous post

Sad je izvesno... Arcade Fire počeli sa snimanjem novog albuma

Next post

Rik Džervejs izgovorio ono što svi misle: Ne mogu više da slušam kako se na izolaciju najviše žale oni koji imaju vile s bazenom,,,

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *