Home»Film»Preminuo “večiti šerif” Brajan Denehi…  Pamtićemo ga iz “Ramba”, “Čaure”, “Silverada”, “Parka Gorki”…

Preminuo “večiti šerif” Brajan Denehi…  Pamtićemo ga iz “Ramba”, “Čaure”, “Silverada”, “Parka Gorki”…

5
Shares
Pinterest Google+
Brahab Denehi/Photo: picsofcelebrities.com
Brahab Denehi/Photo: picsofcelebrities.com

Američki filmski, televizijski i pozorišni glumac, producent i reditelj Brajan Denehi preminuo je u 82. godini. Ostaće upamćen pre svega po ulogama u filmu “Čaura” i “Rambo – prva krv”. Smrt cenjenog umetnika nije povezana sa koronavirusom.

“Veći od života, darežljiv, ponosan i posvećen otac i deka nas je napustio. Nedostajaće supruzi Dženifer, porodici i mnogim prijateljima”, napisala je Elizabet Denehi, ćerka poznatog glumca u saopštenju objavljenom na Tviteru.

 

Brajan Denehi rođen je 9. jula 1938. godine u Konektikatu. Pre nego što je zakoračio u svet glume, bio je marinac. Dobitnik je Zlatnog globusa, dve Toni nagrade. Šest puta nominovan je za nagradu Emi.

Dobio je inicijalno priznanje za ulogu šerifa Vila Tizla u filmu “Rambo – prva krv” (1982), koja ga je i proslavila. Učestvovao je u brojnim filmovima, uključujući “Park Gorki” (1983), “Silverado” (1985), “Čaura” (1985), “F/X – ubistvo trikom” (1986), uključujući i nastavak, “Nedokazana krivica” (1990), “Vitez sa peharom” (2015)….

Denehi je nagrađen Zlatnim globusom za najboljeg glumca u mini-seriji ili televizijskom filmu za ulogu Vilija Lomana u televizijskom filmu “Smrt trgovačkog putnika” zasnovanog na istoimenom komadu Artura Milera. Učestvovao je u više od 100 filmova.

HL/Izvor: rts.rs

Previous post

E to je biznis... Nikolas Kejdž prodao prvi "Action Comics" sa Supermenom za više od dva miliona dolara

Next post

Džoni Dep i Džef Bek obradili klasik Džona Lenona "Isolation"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *