Home»Kultura»Predlog Ministarstva kulture: Samostalnim umetnicima 30.000 dinara mesečno

Predlog Ministarstva kulture: Samostalnim umetnicima 30.000 dinara mesečno

8
Shares
Pinterest Google+

Ministarstvo kulture predložilo je da se samostalnim umetnicima u naredna tri meseca isplaćuje pomoć u iznosu od 30.000 dinara mesečno.

Taj novac bi, kako je Ministarstvo predložilo Vladi Srbije, bio uplaćen na račune reprezentativnih udruženja u kulturi radi dalje distribucije samostalnim umetnicima saglasno broju umetnika koji se vode u evidenciji reprezentativnog udruženja.

– Napominjemo da distributeri filmova, prikazivači i producenti, kao privredni subjekti, već podležu donetim merama Vlade, te se navedeni predlog mera Ministarstva kulture i informisanja na njih ne odnosi – precizira se u saopštenju.

Ministarstvo u saopštenju navodi da je Vladi predložilo mere imajući u vidu različite reakcije, analize i predloge u javnosti u vezi sa trenutnim položajem samostalnih umetnika, a u cilju prevazilaženja efekata koje kriza nastala u uslovima pandemije Covid-19 ima na materijalni položaj samostalnih umetnika.

– Kultura je najznačajniji deo našeg nacionalnog i državnog identiteta i kao takva nema manji značaj od ostalih privrednih grana. Naprotiv, njen uticaj na sveukupni ekonomski, društveni i privredni razvoj je nemerljiv. Efekti pomoći samostalnim umetnicima prevazilaze iznos sredstava koji bi trebalo opredeliti – navodi se u saopštenju.

HL/Izvor: Tanjug

Previous post

Kako je Bouvi postao Ziggy... Objavljen prvi insert iz filma "Stardust"

Next post

Moja žena mrzi kad radim kod kuće... Benksi otkrio svoj "problem" iz izolacije

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *