Home»Kultura»Predlog Ministarstva kulture: Samostalnim umetnicima 30.000 dinara mesečno

Predlog Ministarstva kulture: Samostalnim umetnicima 30.000 dinara mesečno

8
Shares
Pinterest Google+

Ministarstvo kulture predložilo je da se samostalnim umetnicima u naredna tri meseca isplaćuje pomoć u iznosu od 30.000 dinara mesečno.

Taj novac bi, kako je Ministarstvo predložilo Vladi Srbije, bio uplaćen na račune reprezentativnih udruženja u kulturi radi dalje distribucije samostalnim umetnicima saglasno broju umetnika koji se vode u evidenciji reprezentativnog udruženja.

– Napominjemo da distributeri filmova, prikazivači i producenti, kao privredni subjekti, već podležu donetim merama Vlade, te se navedeni predlog mera Ministarstva kulture i informisanja na njih ne odnosi – precizira se u saopštenju.

Ministarstvo u saopštenju navodi da je Vladi predložilo mere imajući u vidu različite reakcije, analize i predloge u javnosti u vezi sa trenutnim položajem samostalnih umetnika, a u cilju prevazilaženja efekata koje kriza nastala u uslovima pandemije Covid-19 ima na materijalni položaj samostalnih umetnika.

– Kultura je najznačajniji deo našeg nacionalnog i državnog identiteta i kao takva nema manji značaj od ostalih privrednih grana. Naprotiv, njen uticaj na sveukupni ekonomski, društveni i privredni razvoj je nemerljiv. Efekti pomoći samostalnim umetnicima prevazilaze iznos sredstava koji bi trebalo opredeliti – navodi se u saopštenju.

HL/Izvor: Tanjug

Previous post

Kako je Bouvi postao Ziggy... Objavljen prvi insert iz filma "Stardust"

Next post

Moja žena mrzi kad radim kod kuće... Benksi otkrio svoj "problem" iz izolacije

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.