Peca Popović: Bočelijev koncert je dokaz da su čuda moguća…

0
34
Petar Peca Popović/Photo: Ž. Radovančev
Petar Peca Popović/Photo: Ž. Radovančev

Polučasovni koncert italijanskog tenora Andree Bočelija u praznoj milanskoj katedrali Duomo, koji je sinoć pratilo 2,5 miliona ljudi, a snimak na YouTubeu videlo več skoro 30 miliona gledalaca, pokazao je da je ljudima potrebna nada, ali i da je možda došlo vreme za novi koncept prezentacije umetničke muzike.

“Slepi čovek na svetom tlu peva iz svog srca, rasplakao me je; iako nisam vernik, ni Italijan, ova himna odjekuje mojim umom i raspršuje sve što je zamaglilo moj um; Bočelijev glas je izraz božje milosti čovečanstvu u ovim teškim trenucima. Uživao sam u ovome i bez obzira što sam musliman, prazne crkve na Uskrs širom sveta slamaju mi srce, mogu da osetim agoniju čitavog hrišćanskog sveta; u trenucima kada pokušavamo da shvatimo smisao života, smrti, slobode, muzika nas povezuje i pomaže da razumemo…”, poruke su koje stižu iz Australije, Libana, Velike Britanije, SAD nakon Bočelijevoj koncerta.

– Zar vas to iznenađuje? – pita muzički kritičar Peca Popović.

Andrea Bočeli/Photo: Universal Music Group
Andrea Bočeli/Photo: Universal Music Group

– Ako znate da je Bočeli jedan od najboljih glasova na planeti, da je juče bio katolički Uskrs i da su svi vezani za internet, šta mogu za Uskrs da priušte sebi nego da slušaju takvog pevača u takvom hramu kao što je Duomo? Ima li lepši način da se pokaže zajedništvo na Uskrs nego da se svi vežu za jedan koncert na sakralnom mestu kao što je milanska katedrala? To je bilo najnormalnije za očekivati –  komentariše Popović za portal Nova.rs veliku gledanost Bočelijevog koncerta.

Slavnog tenora Popović poznaje dugo pa se prisetio i kada je Bočeli došao u Beograd i prvo zatražio da ga odvedu u neko selo.

– Odveli su ga u Zuce podno Avale, u seosko dvorište da pomiriše srpsku zemlju. Ta veza sa zemljom i veza sa verom, koju smo juče prepoznali, su iznad ideologije, politike i ove bolesti. Zemlja i vera. Kada kažem vera, govorim o dobroti. Poruku dobrote, razumevanja i ljubavi smo prepoznali sinoć kod Bočelija. Mi smo sada u strasnoj nedelji koja je počela sa praznikom Cveti i završava se sa Uskrsom i ona govori da su sva čuda moguća – čuda ljubavi i dobrote i nade da nismo pobeđeni i to je u osnovi želje toliko ljudi da taj koncert pogleda – istakao je Popović.

BOČELI SVETU DAO NADU.. KONCERT “MUSIC FOR HOPE” SADA DOSTUPAN I NA SVIM PLATFORMAMA

Muzički kritičar i publicista prisetio se još jednog sličnog događaja.

– Ne zaboravite da je pre desetak godina Amira Medunjanin za Uskrs pevala u Crkvi Svetog Pavla u Londonu “Zajdi Zajdi“. To je bio jedan od velikih trenutaka za muziku posebno za nas koji tu pesmu znamo duže od 50-60 godina – dodao je Popović.

HL/Izvor: nova.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime