Home»Film»Ovaj film ima samo jednog Oskara… a ipak je, da se ne lažemo, najbolji svih vremena

Ovaj film ima samo jednog Oskara… a ipak je, da se ne lažemo, najbolji svih vremena

5
Shares
Pinterest Google+
2001. Odiseja u svemiru/Photo: Promo
2001. Odiseja u svemiru/Photo: Promo

Revolucionarni film Stenlija Kjubrika, “2001: Odiseja u svemiru”, premijerno je prikazan na današnji dan 1968. godine. Scenario su radili Kjubrik i Artur C. Klark, britanski pisac naučne fantastike, prema čijim kratkim pričama je ostvarenje i zasnovano.

Radnja prati svemirski put do Jupitera, nakon otkrića vanzemaljskog monolita koji utiče na ljudsku evoluciju. Film se bavi pitanjima egzistencijalizma, tehnologije, veštačke inteligencije i mogućnosti vanzemaljskog života.

Kritičari su zabeležili da “2001: Odiseja u svemiru”, s naučne strane, verodostojno prenosi prikaz svemirskog leta, što je predstavljalo pionirski poduhvat uz specijalne efekte i razne vidove maštovitosti. Dela klasične muzike Riharda Štrausa, Arama Hačaturijana, Đerđa Ligetija, ali i kompozicija “Na lepom plavom Dunavu” Johana Štrausa II, mogu se čuti kroz celo ostvarenje.

Film je bio revolucionaran za to vreme, i utabao je put budućim sličnim kinematografskim projektima. Međutim, kritičari su bili podeljeni. Jedni su ga posmatrali kao mračni apokaliptični film, a drugi sasvim suprotno – kao nadu za ljudsku civilizaciju.

“2001: Odiseja u svemiru” je bio nominovan za 4 Oskara, od kojih je dobio samo jedan – u kategoriji za specijalne vizuelne efekte.

Danas važi za jedan od najuticajnijih filmova ikad napravljenih. Godine 1991. Kongresna biblioteka u SAD ga je okarakterisala kao “kulturološki, istorijski i estetski značajnim”.

Godine 2010. filmski magazin The Moving Arts Film Journal ga je proglasio najboljim filmom svih vremena.

HL/Izvor: telegraf.rs

 

Previous post

Nezvanično... Google pokreće streaming servis kao konkurenciju Netflixu

Next post

O stanju duha i imunitetu... Rambo Amadeus novi album "Brod budala" objavio - na YouTubeu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *