Danas Johnny B. Good slavi rođendan… Evo kako je “dečak sa sela” zauvek promenio rokenrol

0
288
Oglasi
ĆAk Beri/Photo: facebook@chuckbarry
ĆAk Beri/Photo: facebook@chuckbarry

Jedan od apsolutnih klasika rokenrola, pesma “Johnny B. Goode” Čaka Berija, objavljena je na današnji dan – 31. marta 1958. godine.

Napisana 1955. godine pesma govori o nepismenom “dečku sa sela” iz okoline Nju Orleansa, koji svira gitaru “kao da zvoni zvono” i koji bi jednog dana mogao da se proslavi (“Maybe someday your name’ll be in lights”).

Beri je otkrio da je pesma delom autobiografska i da je u originalu pesme Džonija zamislio kao “colored boy” (obojenog, crnog dečaka). Kasnije je promenio reč “colored” u “country boy” (dečko sa sela), jer se inače ne bi puštala na radiju. A onda se verovatno ne bi ni popela na američke top liste šest nedelja kasnije i vremenom postala jedna od ikoničnih rokenrol pesama.

Ne samo to, da je reč o autobiografskoj pesmi govori i sam naslov, jer je Beri odrastao na adresi 2520 Goode Avenue u Sent Luisu. Pesmu je delom inspirisao i Džoni Džonson, koji je svirao klavir u Berijevom bendu.

Beri je napisao još četri pesme u kojima se pojavljuje lik Džoni Bi Gud – “Bye Bye Johnny”, “Go Go Go”, “Johnny B. Blues” i “Lady B. Goode”. Takođe je jedan od svojih albuma, na kome se nalazi intrumental od skoro 19 minuta, nazvao “Concerto in B. Goode”. Pesma je 1980-ih vratila popularnost zahvaljujući filmu “Povratak u budućnost”, kada junak filma Marti na maturi svojih roditelja svira i peva hit koji tek treba da bude objavljen.

Hl/Izvor: telegraf.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime