Home»Muzika»And… Ladies and Gentlemen… “Gigaton”: Muzičko iskupljenje legendi iz Sijetla

And… Ladies and Gentlemen… “Gigaton”: Muzičko iskupljenje legendi iz Sijetla

4
Shares
Pinterest Google+
Pearl Jam/Photo: facebook@PearJam, by Danny Clinch
Pearl Jam/Photo: [email protected], by Danny Clinch

Grupa Pearl Jam konačno je objavila svoj toliko nestrpljivo od strane fanova iščekivani novi studijski album. “Gigaton” je od 27. marta dostupan na svim digitalnim muzičkim platformama.

Za muzičke ikone iz Sijetla ovo je prvi studijski album s novim materijalom posle 2013. godine i Grammyem nagrađenog izdanja “Lightning Bolt”. Vest o novom albumu stigla je početkom godine, a uz službenu potvrdu tada je kao najavni singl objavljena pesma “Dance of the Clairvoyants”, zajedno s pratećim video spotom.

– Stvaranje ovog albuma bilo je dugo putovanje – tada je otkrio gitarista Majk Mekrejdi, nastavivši: – Na momente je bilo emotivno teško i zbunjujuće, ali istovremeno je ovo za nas bilo uzbudljivo i eksperimentalno putovanje ka muzičkom iskupljenju. Saradnja s ostalim članovima benda na kraju mi je donela mnogo ljubavi i svesti i znanja o potrebi za ljudskom povezanošću.

Po objavi najavnog singla, grupa je s albuma otkrila još dve pjesme; sredinom februara predstavljena je “Superblood Woolfmoon”, a svega nekoliko dana pre objave samog izdanja i “Quick Escape”. Album “Gigaton” donosi ukupno 12 pesama, a za Pearl Jam je ovo ukupno 11. po redu studijsko izdanje.

Naslovnu stranu albuma krasi fotografija “Ice Waterfall”, koja je delo kanadskog fotografa, redItelja i morskog biologa Pola Niklena, a prikazuje Nordaustlandet ledenu kapu u Norveškoj, čiji se volumen značajno smanjuje zbog topljenja uzrokovanog globalnim klimatskim promenama.

Objavu novog izdanja trebalo je da prati i koncertna turneja, koja je razumljivo odložena zbog trenutne svetske borbe protiv pandemije korona virusa, što su propratili i emotivnom objavom na svojim društvenim mrežama.

Uz objavu novog albuma, grupa će će ove godine obeležiti i 30 godina od svog prvog nastupa kao Pearl Jam – od tada je njihovu karijeru obeležilo 11 studijskih albuma, stotine koncerata širom sveta, više od 85 miliona prodatih primeraka albuma, kao i ulazak u Rock and Roll Hall of Fame 2017.

“Gigaton” spisak pesama:

Gogaton, cover
Gogaton, cover

1. Who Ever Said
2. Superblood Wolfmoon
3. Dance of the Clairvoyants
4. Quick Escape
5. Alright
6. Seven O’Clock
7. Never Destination
8. Take The Long Way
9. Buckle Up
10. Come Then Goes
11. Retrograde
12. River Cross

 

 

 

 

 

 

HL/Izvor: ravnododna.com

 

Previous post

Poslušajte Koljin izbor muzike za samoizolaciju

Next post

Alternator pobeđuje izolaciju... Kreativci, šaljite crteže bendova ili njihovih članova dok čekamo da počnu svirke

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *