Home»Muzika»Preminuo Bil Riflin, bubnjar koji je svirao sa R.E.M., Ministry, Nine Inch Nails, King Crimson…

Preminuo Bil Riflin, bubnjar koji je svirao sa R.E.M., Ministry, Nine Inch Nails, King Crimson…

4
Shares
Pinterest Google+
Bil Riflin/Photo: YouTube printscreen
Bil Riflin/Photo: YouTube printscreen

Bil Riflin, bubnjar koji je ukarieri radio sa bendovima R.E.M., Ministry, Nine Inch Nails i King Crimson preminuo je u 59. godini.

Riflinovu smrt potvrdio je osnivač King Crimsona Robert Frip. U postu na društvenim mrežama gitarista je objasnio da ga je Riflinova supruga Trejsi nazvala sa strašnim vestima.

“Tejsi je rekla Toji (Fripovoj supruzi) i meni da je dan bio siv, a kada je Bil odleteo na nebo, oblaci su se otvorili, a nebo je postalo plavo oko petnaest minuta. Dobar let ti želim, brate Bil! Moj život je neizmerno bogatiji zbog toga što sam te poznavao”.
Riflinova karijera počela je u njegovom rodnom Sijetlu, gde je svirao sa raznim lokalnim bvendovima, uključujući punk rock grupu Blackouts. Poslednji EP benda producirao je ministar Jorgensen iz Ministry, sa kojim je Rieflin postao prijatelj.

Posle raspada Blackouta, Jorgensen je regrutova bubnjara da se pridruži Ministry. Riflin je svirao na albumu grupe “Land of Rape and Honey” iz 1988. godine, vrhunskom izdanju u žanru industrijske muzike. Kao član grupe nastavio je do sredine 90-ih, doprinoseći na pet LP-a.

Kasnije je sarađivao sa velikim brojem umetnika, uključujući nemačku industrijsku grupu KMFDM, njujorški eksperimentalni bend Swans i folk grupu Angels of Light. Riflin je takođe svirao na dvostrukom albumu Nine Inch Nails “The Fragile” iz 1999. godine.

Takođe, 1999. godine, Riflin je objavio svoj debitantski solo album “Birth of a Giant”. U to vreme upoznao je Pitera Baka iz R.E.M.

– Kada se R.E.M. pripremao da započne rad na onome što će postati “Around the Sun”, pitali su me da li želim da snimim nekoliko s njima nekoliko pesama – prisećao se Riflin. – Nekoliko nedelja je postalo još nekoliko nedelja. Na kraju su me zamolili da odradim evropsku turneju, pa američku turneju. Pretpostavljam da su se navikli da se družimo. Možda je u tom trenutku bilo previše problema da angažuju nekog drugog.

Iako je bio uzbuđen što svira sa grupom, Riflin je priznao da je samo površno poznavao muziku R.E.M.

– Nisam znao njihove pesme. Znao sam samo što mi svaki prosečni Amerikanac koji gleda MTV. Prvi put sam zapravo čuo “Losing My Religion”, pre toga je to uglavnom imalo veze s videom.

Bubnjar je svirao na poslednja tri albuma R.E.M. “Around the Sun” (2004), “Accelerate” (2008) i “Collapse Into Now” (2011).

Robert Frip, s kojim je Riflin ranije sarađivao i ostao prijatelj, objavio je da se bubnjar pridružio King Crimsonu 2013. On je nastupao sa grupom i bio deose pet njihovih sledećih živih albuma, objavljenih između 2015. i 2018.

Službeni uzrok smrti Riflina nije objavljen, ali bubnjar Mat Čemberlen je na tviteru napisao da je njegov prijatelj preminuo od raka. Basista Nirvane Krist Novoselić bio je među prvim rokerima koji su odavi počast Riflinu putem Tvittera, a oglasio se i bend Ministry sa zvaničnog naloga.

 

 

HL/Izvor: ultimateclassicrock.com

Previous post

"Qui a tué (béni ou maudit)?"... Stigao novi video singl bihaćkog benda Jall Aux Yeux

Next post

Socijalno distancirani omoti slavnih albuma... Pogledajte kako bi čuveni coveri izgledali u doba korone

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *