Home»Film»Dokumentarci o slavnom baletanu Polunjinu i čuvenom fudbaleru Maradoni na MOJ OFF festivalu

Dokumentarci o slavnom baletanu Polunjinu i čuvenom fudbaleru Maradoni na MOJ OFF festivalu

4
Shares
Pinterest Google+
Igrač/ Photo: youtube.com printscreen
Igrač/ Photo: youtube.com printscreen

Za tri dana, publika iz Srbije će prvi put u okviru prvog online festivala MOJ OFF besplatno moći da uživa uz aktuelna igrana i dokumentarna filmska ostvarenja, ali i naslove namenjene deci i tinejdžerima na adresi mojoff.net.

Od 27. marta do 10. aprila ljubitelji kinematografije moći će da pogledaju čak 65 naslova snimljena u različitim svetskim produkcijama i koprodukcijama, u okviru pet programskih celina: Velikani filma, Viđeno neviđeno, Dokumentarni vrhunci, Porodična avantura i Kids Fest predstavlja.

Posle svečanog otvaranja koje će upriličiti najnoviji film Romana Polanskog, kontroverzno ostvarenje “Optužujem“ (J’accuse/An Officer and a Spy), na bogatom repertoaru “online festivala” naći će se i zanimljivi naslovi iz sfere dokumentaristike poput, nikada u Srbiji prikazanog filma o ukrajinskom baletanu Polunjinu – “Dancer“, kao i film o čuvenom argentinskom fudbaleru Dijegu Maradoni, koji je prikazan na ovogodišnjem Festivalu dokumentarnog filma #DOK2.

Verovatno jedan od najznačajniji filmova modernog plesa “Igrač“ (Dancer) englesko -američke koprodukcije iz 2016. godine, prati životnu i profesionalnu priču ukrajinske baletske zvezde Sergeja Vladimiroviča Polunjina.

U jednoipočasovnom izuzetnom filmskom ostvarenju reditelja Stivena Kantora, legendarni, talentovani baletan kroz intimnu ispovest preispituje svoje postojanje i posvećenost plesu, koji su ga i doveli do epiteta – legendarni u ovoj igračkoj sferi.

Interesantan je podatak da je film sniman u Beogradu, ali da nikada nije prikazan u Srbiji i regionu. Zahvaljujući ovom filmskom remek delu, Polunjin koji je istovremeno državljanin Rusije i Ukrajine, postao je i srpski državljanin, iako sebe često deklariše kao Rusa.

Igrač/ Photo: youtube.com printscreen
Igrač/ Photo: youtube.com printscreen

Takođe, publika će moći da sazna interesantne i do sada nikad viđene  detalje iz života slavnog argentinskog fudbalera Diega Maradone u istoimenom engleskom dokumentarnom filmu reditelja Asifa Kapadije “Diego Maradona”.

Film koji je obeležio prošlogodišnji Kanski festival, a uvršten je i na repertoar ovogodišnjeg Festivala dokumentarnog filma #DOK2.

Reditelj ovog ostvarenja iz 2019. godine, publici je poznat i po filmu “Ejmi“ o tragičnoj nastradaloj muzičkoj divi Ejmi Vajnhaus , za koji je dobio nagradu Oskar za najbolji dokumentarni film 2016. godine, kao i prestižnu nagradu Grejmi za najbolji muzički film.

Previous post

Da li znate šta je biblioteka Easy start? Đacima je TV ekran sad učionica, a ovo im je savršena pomoć

Next post

Marko Louis "Quarantine Live Session"  26. marta od 18h, na njegovom Instagramu i YouTube kanalu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *