Home»Muzika»Homeland»Bora Đorđević iz izolacije u Sloveniji: I ovde narod vapi za maskama i niko ne poštuje zabrane

Bora Đorđević iz izolacije u Sloveniji: I ovde narod vapi za maskama i niko ne poštuje zabrane

4
Shares
Pinterest Google+
Bora Đorđević/ Photo: AleX
Bora Đorđević/ Photo: AleX

Pošast virusa korona trese Srbiju, ali još više Sloveniju. Broj zaraženih u deželi višestruko je veći nego kod nas, zlokobne brojke se iz dana u dan menjaju, a sa lica mesta, ekskluzivno za Novosti, o situaciji u toj zemlji priča Bora Đorđević. Podsetimo, frontmen Riblje čorbe već nekoliko godina je stanovnik Ljubljane, gde živi u srećnom braku sa suprugom Dubravkom.

U redovnim okolnostima, kada Bora nije sa bendom na putu, njih dvoje punim plućima uživaju u prirodnim lepotama Slovenije. Sada je, međutim, situacija sasvim drugačija. Đorđević je, sa svojih 67 godina, nužno omeđen u četiri zida, od jutra do mraka.

– Nisam dovoljno kompetentan da procenjujem koliko je u Sloveniji situacija dobra a koliko loša – kaže, Bora. – Sedim u samoizolaciji zbog hronične opstruktivne bolesti pluća, pa mogu da govorim samo o ovom što vidim na televiziji, i kroz prozor, u dvorištu. Slovenija je najbliža žarištu pandemije – Italiji, pa shodno tome, ima i veliki broj zaraženih. Nova vlada, treća Janeza Janše, bori se sa tim kako zna i ume. Najnovija mera je zabrana okupljanja više od pet ljudi, kao i u Srbiji.

Većina, kako kaže Đorđević, poštuje uredbu.

– Nadležni su shvatili da nema dovoljno discipline, što me je prilično začudilo, pa su propisane novčane kazne. To je, izgleda, urodilo plodom. Ipak, kroz prozor vidim masu dece koja najlakše mogu da prenesu virus, a na TV bezbrižne porodične šetnje oko malog jezera Bajer.

Bori je veoma čudno kad ugleda prazno Tromostovlje, centar Ljubljane.

– Turizam je donosio značajan prihod ovoj atraktivnoj državi, ali sada najveći turistički centri, Bled, Postojinska jama i Ljubljana, zvrje prazni i deluju avetinjski. Mnogi poslovno pametni Slovenci, koji su za velike pare iznajmljivali svoje stanove u centru turistima, ostali su praznih ruku.

Nova slovenačka vlada se, po rečima srpskog rokera, u sprečavanju širenja virusa suočava sa neočekivanim teškoćama.

– Veliki problem je nedostatak zaštitnih maski. Sloveniji je potrebno oko 10 miliona maski. Tri miliona krenulo je iz Kine i stiglo do Nemačke. Tu su i zadržane, jer je Nemačka, u međuvremenu, donela uredbu o zabrani izvoza medicinske opreme. To je ta čuvena evropska solidarnost. Najveća prevara se, ipak, desila u režiji Bosanaca. Veliki broj maski trebalo je da u Ljubljanu doveze bosanski prevoznik. Vozač se javio kad je prešao granicu, kad je u 17.30 završio u Sežani carinski pregled i kad je u 18 časova u Postojni tankovao gorivo. Onda se gubi svaki trag i njemu, i kamionu, i maskama. Ministarstvo odbrane je naložilo Ministarstvu unutrašnjih poslova da sprovede istragu.

Sve ostalo je u Sloveniji, kao i svuda, konstatuje vođa Riblje čorbe.

– Delimična izolacija, zatvorene ili poluzatvorene granice, striktna kontrola bolnica… Vidljiva je podrška umetnika, kao i nadljudski napori da se održi ekonomija. Solidarnost građana prisutna je na svakom koraku.

HL/Izvor: novosti.rs

Previous post

Startovao online program Doma kulture Studentski grad... #ostanikodkuće

Next post

#ostanikodkuce... jer Dubioza Kolektiv je počela svoj Quarantine Show - pogledajte prvu epizodu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *