U Novom Sadu, među prijateljima…. Riverside u Pozorištu mladih, moćni kao na stadionu, prisni kao u dnevnoj sobi

0
35
Riverside/ Photo: AleX

Poljski bend Riverside treći put je nastupio u Srbiji. Prvi put je to bilo pre nekoliko godina u prepunom zemunskom klubu Fest, zatim su 2019. godine napunili i Amerikanu Doma omladine Beograda, a za svoju treću posetu izabrali su Pozorište mladih u Novom Sadu.

Riverside/ Photo: AleX
Mariusz Duda, Riverside/ Photo: AleX

Riverside je bend za koji ili niste čuli ili ih baš mnogo volite, to je bio utisak nedeljama pred koncert.

Oni nisu svetske zvezde, iako su obišli svet i imaju kvalitet koji može da ih odvede u bilo koji deo planete. Oni su ekipa koja iskreno i bez mnogo kompromisa radi ono što voli, stvara muziku koju želi i predstavlja je na najbolji mogući način onima koji ih razumeju.

I to su, koncertom u Novom Sadu još jednom i dokazali.

. Riverside/ Photo: AleX
Riverside/ Photo: AleX

Bend je izašao na binu u minut tačno, u 21:00 čas, i započeo još jedno “Wasteland“ putovanje pesmom “Acid Rain“ koja otvara sve njihove koncerte na ovoj turneji.

Već posle prvih nekoliko minuta, osmesi, poziv publici da učestvuje u pesmama i “Dobro veče, Novi Sad!“ na srpskom kao i povratna reakcija prisutnih fanova govorili su u prilog utisku da ovo zaista neće biti običan koncert, već susret prijatelja koji dele jednu lepu zajedničku muzičku priču.

Mariusz Duda, Riverside/ Photo: AleX
Mariusz Duda, Riverside/ Photo: AleX

Ovaj susret za veći deo publike zaista je bio prijateljski, što je pokazao i broj ruku u vazduhu kada je pevač benda, Mariusz Duda, pitao ko ih je slušao prošle godine u prestonici, ali i svaka priča, komentar i svako njihovo “Hvala“ umesto “Thank you“ tokom koncerta.

Samo je po neko piće možda zafalilo da se osećate kao da ste doveli ove simpatične Poljake u svoju dnevnu sobu i pozvali istomišljenike da sa vama podele iskustvo.

Riverside/ Photo: AleX
Riverside/ Photo: AleX

Veći deo ove priče oslanjao se na poslednji album “Wasteland“, čiju promociju, kako sami kažu, u ovoj turi završavaju:
– Nadam se da ćemo se uskoro opet videti… Ne bojte se, nećemo opet doći sa istim albumom – našalio se Duda, ali koncept kroz koji predstavljaju svoju muziku otvara mogućnost da vam zaista, ni u jednom trenutku, nije važno šta će od svog repertoara odsvirati.

Put kojim krenu kada izađu na binu u svakom trenutku vas vodi tamo gde treba, bez “truckanja“ i neprijatnosti. I instrumentalno i vizuelno i kroz priču oni čine sve ono što je potrebno da vas provozaju kroz ideje i teme koje su zamislili a na vama ostaje samo da se opustite i prihvatite ih.

Oni nemaju “hitove” u pravom smislu te reči. Iako je bila vidljiva oduševljena reakcija na neke od pesama koje su iz njihovog opusa najbolje prihvaćene i koje su i izdvajane kao singlovi, dobar deo prisutnih u Pozorištu mladih pevao je maltene svaku pesmu od reči do reči.

Riverside/ Photo: AleX
Riverside/ Photo: AleX

Riverside se ovog puta pojavio kao četvorka, sa novim gitaristom koji je došao na mesto prerano preminulog Pjotra Grudžinskog, a na samom kraju, kada je Duda uzeo akustičnu gitaru, gost na basu bio je i njhov roudi te su se našalili da su sad i petorka.

Izuzetno kvalitetan bend koji jako vodi računa o tome da i muzički i vizuelno iznedri svoju poruku svetu onako kako ta poruka zaslužuje, ali ni malo “autistično“, kako bi se moglo očekivati od muzičara čije su pesme u toj meri emotivne i “ambijentalne“.

Riverside/ Photo: AleX
Riverside/ Photo: AleX

Duda se zaista sve vreme trudio da publiku uključi u nastup i napravi dobru atmosferu.

Možda je jedan deo prisutnih očekivao malo više energije, delovalo je kao da su se “smirili“ u odnosu na prošlogodišnji koncert u Beogradu, ali verovatno je tu i izabrani prostor uzeo danak i činjenica da se na koncertu sedelo:
-Nismo mogli da nađemo drugi prostor za ovaj koncert… ali to vas ne sprečava da ustanete ako želite!

No, nije se moglo, po reakcijima i ponašanju bilo koga u publici, niti na njihovim licima, videti bilo kakvo nezadovoljstvo. Očigledno je, i vrlo upadljivo, jedino važno bilo to (obostrano) povezivanje kroz energiju i zvuk.

“Vale of Tears”, “Guardian Angel”, “Wasteland”, “River Down Below”… više od dva sata apsolutnog uživanja… i publika na nogama tokom celog bisa kada su odsvirali, čini se, potpuno u skladu sa celom slikom ovog koncerta, i obradu pesme Wish You Were Here grupe Pink Floyd.

Do novog susreta, to je bilo tačno to i sve to što od benda kakav je Riverside može da se očekuje.

Riverside/ Photo: AleX
Riverside/ Photo: AleX

Ne možete, dok ih slušate, da ne pomislite da bi za ovakav bend trebalo da zna mnogo više ljudi.

Neko bi možda rekao da ih od stadiona i neke značajnije svetske slave deli “ono nešto“, neki maleni dodatak harizme i stava koji bi ih izdvojio u odnosu na druge, jer sve ostalo u svom radu imaju i bez sumnje su jedan od najkvalitetnijih bendova ovog žanra koji možete da čujete.

Ali možda to i nisu oni, niti je to njihova misija. Jer, posle njihovog nastupa ne možete da se otmete utisku da ste videli bend koji radi upravo ono što želi i što voli – stvara muziku koju oseća i predstavlja je baš onako kako treba.   

I pitanje u kojoj meri je ono što rade je to metal, progresivni rok, rok… kao i merenje koliko tu ima upliva ambijent momenata koje su Floydi svojevremeno doveli do vrhunca,  zapravo i nije važno.

Žanrovsko određivanje doživljaja koji je Riverside sposoban da vam priušti je nemoguće i nepotrebno. Kao što su i sami za svoju muziku napisali – Riverside je “način izražavanja refleksija, snova i fantazija kroz muziku, ideja za ogoljavanje emocija i beg od sive ili prenaglaženo obojene realnosti“.

I to je upravo ono što osetite i doživite kada dođete na njihov nastup.

Ljiljana Zdravković

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime