Home»Muzika»50 godina, 50 zemalja, 50 koncerata… Čuveni džez kontrabasista Avišaj Koen 27. aprila u Kombank dvorani

50 godina, 50 zemalja, 50 koncerata… Čuveni džez kontrabasista Avišaj Koen 27. aprila u Kombank dvorani

5
Shares
Pinterest Google+
Avišaj Koen/ Photo: Andreas Terlaak (promo, DOB)
Avišaj Koen/ Photo: Andreas Terlaak (promo, DOB)

Jedan od najpoznatijih svetskih džez kontrabasista Avišaj Koen obećežiće 50. rođendan na poseban način – održaće tačno 50 koncerata u 50 izabranih zemalja širom sveta, među kojima je i Srbija gde će da nastupi 27. aprila u Kombank dvorani.

Koen će na posebno dragim mestima, u kojima je održao nastupe od posebnog značaja za umetnički i lični razvoj, predstaviti osnovnu temu svog rada od početka do danas: muziku kao sredstvo ujedinjavanja ljudi, mimo kulturnih razlika.

Prelazeći granice 50 zemalja on će porušiti prepreke, predstavljajući svoje pesme kao svojevrsni muzički “esperanto“.

Kako je njegova muzika do sad obuhvatala razne žanrove, od džeza, popa i klasike do izraelskih i arapskih narodnih pesama, i saradnike je birao sa svih strana sveta – od Bliskog Istoka, preko SAD, do Južne Amerike, uvek sa istom, jasnom porukom: jedinstvo među ljudima.

DŽULIJAN MARLI U NIŠU… SIN LEGENDE REGGAE MUZIKE ZATVARA NIŠVIL

Zato projekat “50:50:50” prenosi dragoceni duh solidarnosti čovečanstva, koji je od samog početka definisao Koenovu muziku.

Tokom dosadašnje karijere često je pružao priliku mladim umetnicima u usponu, kao što je to nekad davno uradio Čik Koria za njega.

O tome svedoči Koenova odluka da za ovako specijalnu turneju angažuje muzičare sa kojima je davno nastupao, a koji su i sami postali značajni lideri svojih bendova i autentične zvezde: Šai Maestra na klaviru i Marka Đulijanu na bubnjevima.

Ovaj trio je snimio jedan od najboljih Koenovih albuma, “Gently Disturbed”, sa kojim nas je oduševio kada je prvi put svirao na Beogradskom džez festivalu 2008, a i ovoga puta biće okosnica koncertnog programa.

Photo: Promo
Photo: Promo

Avišaj Koen je svojevremeno otvorio vrata talasu sjajnih džez umetnika iz Izraela, otišavši među prvima na školovanje u SAD.

Današnja izraelska scena smatra se jednom od najinspirativnijih na svetu, sa celim nizom inovativnih umetnika od Omera Avitala do Anat Koen i dalje – njeni najbolji muzičari su iz godine u godinu sistematski predstavljani na Beogradskom džez festivalu, kao međunarodno najznačajnijem džez festivalu u našoj zemlji.

Upravo je BDŽF ključno doprineo široj evropskoj afirmaciji stvaralaštva Avišaja Koena, lansirajući ga pomenutim koncertom na Kolarcu 2008. u velike nove autorske nade savremenog džeza – s pravom se može reći da je tada počela i ljubav na prvi pogled između njega i ovdašnje publike.

Njegov sledeći koncert na festivalu iz 2016. podigao je na noge Sava Centar, pa nije ni čudo da je Avišaj lično zahtevao da Beograd bude obavezna stanica na ovogodišnjoj slavljeničkoj turneji, a Dom omladine Beograda organizator koncerta.

Koenova misija uvek je bila da inspiriše druge kreativne ljude kroz svoje umeće i česte saradnje, a ova jednistvena turneja pod imenom “50:50:50” daje mu priliku da rekapitulira svoj dosadašnji rad, predstavljajući prethodna postignuća, sadašnji umetnički momenat u svojoj karijeri i buduće aspiracije.

Ovoga puta polazi na turneju kao zreo umetnik globalne slave, nudeći sasvim specifično iskustvo raznovrsnoj publici širom planete.

Biće ovo izuzetna prilika da se ponovo sretnemo sa starim prijateljem, proslavimo njegov jubilarni, 50. rođendan i zajedno uživamo u jedinstvenom muzičkom univerzumu koji Avišaj Koen kreira svojim magičnim prstima.

Previous post

Rajkers ima novog robijaša... Vajnstin prebačen u zloglasni njujorški zatvor u kojem su bili i Sid Višiz i Tupak Šakur

Next post

Pao rekord Spotifya... Ova pesma je najslušanija u svetu već 24 nedelje

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *