Home»Kult»Dejvid Gilmur… ili priča o tome kako svađa ne mora obavezno da bude loša stvar

Dejvid Gilmur… ili priča o tome kako svađa ne mora obavezno da bude loša stvar

2
Shares
Pinterest Google+
Dejvid Gilmur/Photo: facebook@davidgilmour
Dejvid Gilmur/Photo: [email protected]

Dejvid Gilmur jedan je od aktera dokaza da svađe nisu uvek loša stvar. Svađe su se infiltrirale u karijere mnogih muzičara, kao što su na primer Noel i Liam Galager, Lenon i Makartni, Pol Sajmon i Art Garfankel itd. Među najpoznatijim ljubiteljima “fajta” su Dejvid Gilmour, koji danas slavi 74. rođendan, i Rodžer Voters, srce i duša Pink Floyd.

Gotovo svo vreme koje su zajedno proveli u grupi Pink Floya bilo je isprepleteno neslaganjem, ali ono najpoznatije stoji iza pesme “Comfortably Numb” – pesme s jedanaestog albuma benda “The Wall” te pesme koja je 2004. godine uvrštena na listu Rolling Stonea “500 Greatest Songs of All Time”. Mnoge su pesme u muzičkoj istoriji nastale na kreativnom vrhuncu benda, u bajkovitoj sinergiji…e, takva priča ne stoji iza jedne od najboljih pesama benda.

DEJVID GILMUR PRODAO 127 GITARA IZ SVOJE KOLEKCIJE ZA VIŠE OD 20 MILIONA DOLARA… A JEDNA OD NJIH OBORILA JE SVETSKI REKORD

Kako se spominje u knjizi o Pink Floydima Marka Blejka, Gilmur je svojevremeno priznao kako “Comfortably Numb” predstavlja poslednje tragove njegove i Votersove sposobnosti da sarađuju zajedno. Kako se pesma uopštee našla na albumu? I kako se može tvrditi da svađe mogu biti dobra stvar? Malo suludo, zar ne?

Naime, stvar je zapravo bila višak s Gilmurovog prvog solo albuma iz 1978. godine, to jest, imao je samo demo snimak, bez teksta. Taj demo snimak bio je tek kostur pesme sa zvukom gitare i s Gilmurom koji peva melodiju pesme u “doo doo doo” fazonu.

Rođer Voters i Dejvid Gilmur/Photo: YouTube printscreen
Rođer Voters i Dejvid Gilmur/Photo: YouTube printscreen

Dok je Voters predstavljao bendu svoju zamisao za koncept albuma, Gilmur je odlučio da ponudi svoju pesmu, koja se Votersu učinila poprilično “njanjava”. Iako originalan snimak zvuči dosta nežno, Gilmur je od toga hteo da napravi pomalo “grungy” stvar, dok je Woters hteo da pesma ima teatralni zvuk. Uprkos tome što je svaki od njih hteo da “isfura” svoje, naposletku je došlo do kompromisa i konačnog spajanje Dejvidove i Rodžerove vizije pesme u jedno – Gilmur je zaslužan za akorde iza refrena i za dve gitarske solaže u pesmi, a Voters je napisao tekst za pesmu i osmislio muziku iza stihova, koji nisu deo refrena.

SUJETA, MOJ OMILJENI GREH… BUBNJAR PINK FLOYDA SMATRA DA JE VREME DA SE VOTERS I GILMUR POMIRE

Zanimljivo je da je Votersu inspiracija za tekst bilo iskustvo koje je proživeo pre koncerta u Filadelfiji 1977. godine. Naime, pre koncerta je dobio injekciju za grčeve u želucu, jedva je odradio koncert i u tim trenucima slabosti prolazila su mu mnoga pitanja kroz glavu, koje je prelio u pesmu. Radni naziv pesme bio je “The Doctor”. Srećom pa taj radni naslov nije zaživeo…

Dokaz da suprotnosti ponekad mogu da iznedre nešto mnogo dobro. Svakako, svađe na duge staze neće doprineti produktivnosti benda, niti dugom veku trajanja, što smo mogli da vidimo upravo kod njih, ali postoje te retke situacije kada svađa urodi plodom. U ovom slučaju, remek delom.

HL/Izvor: muzika.hr

Previous post

Rambo Amadeus u Vrnjačkoj Banji pravi - ekološku Kuću ljubavi...

Next post

E-Play na Supernaturalu, festival posvećen NJ.K.V. - pčeli

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *