Home»Muzika»Homeland»Srčani udar Vukova s Ontarija… Bend nastao uz dimljenog bizona i srpsku rakijicu novim albumom poručuje – “Sve ili ništa”

Srčani udar Vukova s Ontarija… Bend nastao uz dimljenog bizona i srpsku rakijicu novim albumom poručuje – “Sve ili ništa”

9
Shares
Pinterest Google+
Srčani udar/Photo: oress promo
Srčani udar/Photo: oress promo

Srpsko kanadski bend Srčani udar najveći broj fanova zna po duetima sa Osvajačima i bivšim pevačima Divljih Jagoda. Oni su, međutim, mnogo više od toga i predstavljaju istinsko osveženje na domaćoj hard & heavy sceni.

Gitarista, vođa i kompozitor Udara, Dejan Đurković Englez, otkrio nam je u čemu je tajna njihovog dobrog zvuka i višegodišnje uspešne karijere i kako to funkcionišu na relaciji Srbija – Kanada.

Kada i kako je nastao Srčani udar?
– U hladnom kanadskom gradiću Nijagara na jezeru Ontario, februara 2004. godine, uz dimljenog bizona i domaću rakijicu koja je tek stigla iz Srbije u dvolitarskoj flaši koka-kole, dva vuka sa Ontarija, Miloš Kapetanović i Dejan Đurković Englez, došli su na “fenomenalnu” ideju da napuste svoje stalne poslove i osnuju domaći rok bend! U dijaspori! Miloš se ubrzo vratio svom poslu… ja se još dvoumim.

Kako ste odlučili da date takvo ime bendu?
– Tražili smo ime koje izaziva strahopoštovanje, a pošto je Pero Deformero već bilo zauzeto, odlučili smo se za – Srčani udar. Za nas to ime predstavlja onaj prvi otkucaj srca, pri rođenju, koji je isti kao i poslednji… život je samo jedna velika mašta između ta dva čina.

Imate zavidnu diskografiju. Koliko je kanadska muzička scena otvorena prema strancima?
– Bend je objavio 8 studijskih albuma od kojih je jedan na engleskom jeziku, “Hell No”, objavljen u Kanadi za CBC Music, a pesma “Frozen Ponds” ušla je u uži izbor CBC konkursa za novu himnu kanadskog hokeja (Hockey Night In Canada).
Naš prvi album “Mrtvo hladno”, na kom je gostovao Alen Islamović, snimljen je 2005. god. u Metalworks studiju u Torontu, u kom su svojevremeno snimali Tina Tarner, Prins, Guns N’ Roses i mnoga druga velika imena severnoameričke muzičke scene.
Sa Alenom Islamovićem ponovo smo sarađivali 2012. god. u pesmi “Heroin” koja je takođe imala odličan odziv publike. Na novom albumu “Sve ili ništa” koji planiramo da objavimo u aprilu 2020, gostovalo je nekoliko legendarnih pevača i muzičara kojima se svideo materijal, tako da nam je on posebno drag jer svojim muzičkim stilom obeležava jedno specifično doba. Pesma “30 kvadrata” korišćena je u filmu “Crveni makovi” u produkciji Košutnjak filma.
S obzirom na to da smo nekih 9.000 km udaljeni od domaće scene, prezadovoljni smo činjenicom da su naše pesme našle put do srca fanova širom sveta, pa i u matici.

Srpska publika vas najviše zna po duetima. Izgleda da vam najviše “leže” bivši pevači Divljih jagoda. Da li je to slučajan izbor ili ste taktički birali vokale po numerama?
– Kroz Divlje jagode prošlo je dosta dobrih pevača i svaki je autentičan na svoj način. Nama je prvenstveno bila čast što su se Toni Janković, Zlatan Čehić Ćeha, Žanil Tataj Žak i Zvonko Pantović Čipi iz Osvajača prepoznali u tim pesmama i izrazili želju za saradnjom, jer je svaka specifično i pisana za njihove pojedinačne vokale, upakovane u Srčani udar “retro-rock” stil.

Jedan ste od malobrojnih bendova koji danas izdaju albume. Zašto?
– Sećam se onog osećaja kada sam dobio svoju prvu LP ploču… The Beatles, “Beli album”. objavljujući albume, želimo da pružimo taj osećaj novim generacijama, pa se iz tog razloga svi albumi Srčanog udara mogu nabaviti i u vinilnoj verziji.

Koliko dugo ste pripremali novi album?
– Na novom albumu “Sve ili ništa” radimo već skoro dve godine, i pored pisanja i produkcije samih pesama, izazov je bio virtuelno snimanje pesama i montaža spotova zbog udaljenosti gostiju. Nekoliko numera sa albuma već smo promotivno emitovali i jako smo zadovoljni odzivom publike. Album će izaći u aprilu 2020. i biće dostupan na svim vodećim digitalnim mrežama.

Koje bendove ex-YU scene najviše slušate i zašto?
– Uglavnom smo svi odrasli uz zvuke YU Grupe, Smaka, Indeksa, Dugmeta, Jagoda, Čorbe, Valjka, Azre… Ja mislim da je Srčani udar mešavina svega toga, na neki naš način.

Ko su vam uzori na inostranoj muzičkoj sceni?
– Mi smo stara garda: Deep Purple, Whitesnake, Journey, Iron Maiden, Pink Floyd, Metallica, John Lenon, Alman Brothers, Boston, AC/DC, Bryan Adams, Bon Jovi, Santana, Eric Clapton… spisak ide unedogled.

Da li je u planu koncertna turneja po Srbiji?
– Koncertna turneja je definitivno u planu, ali prvo bismo voleli da predstavimo Srčani udar publici na nekoliko festivala u ovoj godini.

Šta biste poručili svojim fanovima?
“… i kada prođe sve, u nama ostaće, još malo vatre i dima…”

J. Janković za HL

 

Previous post

Kad Igi Pop reši da "dotera" Lu Rida... Pogledajte spot za "We Are the People"

Next post

Brajan i Rodžer su me pozvali... Robi Vilijams otkrio zašto je odbio da zamei Fredija Merkjurija u grupi Queen

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *