Home»Pulse»Najave»Komedija “Violina, daire i pegla” Nikolaja Koljade na sceni KC Čukarica

Komedija “Violina, daire i pegla” Nikolaja Koljade na sceni KC Čukarica

5
Shares
Pinterest Google+

Komedija “Violina, daire i pegla” ruskog dramskog pisca Nikolaja Koljade biće izvedena u četvrtak, 5 marta na sceni Kulturnog centra Čukarica.

Predstavu je režirao Stevan Bodroža, igraju: Jasmina Večanski, Mihaela Stamenković, Maja Jovanović, Uglješa Spasojević, Darko Bjeković i Ivana Nedeljković.

Radnja predstave dešava se na jednoj ruskoj svadbi na kojoj je izbila svađa između dve porodice.

Razlog je svadbarski, povezan sa pijanstvom, nebitan… ali sam sukob skida maske sa lica svih aktera u ovom komadu.

Humor Nikolaja Koljade je neodoljiv, ukorenjen u mentalitetu, u stavovima malograđana koji kad se izlože bilo kakvom sudu zdravog razuma postaju skoro nadrealni u svojoj bizarnost

S druge strane, on svojim humorom postavlja duboka egzistencijalna pitanja, problematizuje smisao i besmisao ljudskih odluka koje oni donose uz put, “kako padne”, čime tragično određuju dalje tokove svojih života.

Photo: Promo
Photo: Promo

Kao i kod mnogih drugih ruskih dramatičara život se dešava negde drudge, on je samo predstava o sreći i “u širokom luku” zaobilazi glavne aktere koji o njemu sanjaju.

Tako su glavni junaci – Lenja i Nataša, mladoženja i mlada, u svojoj mladosti i naivnosti verovali da je brak sasvim nešto drugo od onoga kako im se pokazao… eto baš prvog dana svabe, a i prve bračne noći.

Svi učesnici ove svadbe, svi likovi ovog komada velika su deca i u tome je njihova komičnost i njihova tragičnost, ne razumeju da učestvuju u projektu koji je “za večnost” i koji će imati dalekosežne posledice po njihove živote.

Dok se koprcaju u svojim banalnim svađama, narastajuće svesni da nemaju nikakve veze jedni s drugima i da su nesrećno požurili da se vežu u rodbinske odnose, senka turobne budućnosti nadvija se nad njima i u tome je poenta Koljadine komedije jer ona kao da otelotvoruje staru izreku:”Nemoj toliko da se smeješ, plakaćeš posle.

Početak predstave je u 20:00 časova, a cena ulaznice iznosi 500 dinara.

Previous post

5 godina bez Vlade Divljana... 5 godina bez idola iz našeg sokaka i najvećeg džentlmena domaćeg rokenrola

Next post

Billy Never Iddles... Bili Ajdol zaštitno lice kampanje grada Njujorka za gašenje motora u parkiranim vozilima

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *