Home»Film»“Nimic”… Srpska premijera kratkog filma Jorgosa Lantimosa na 67. Martovskom festivalu

“Nimic”… Srpska premijera kratkog filma Jorgosa Lantimosa na 67. Martovskom festivalu

4
Shares
Pinterest Google+
Nimic/ Photo: Jorgos Lantimos (promo, DOB)
Nimic/ Photo: Jorgos Lantimos (promo, DOB)

U okviru 67. Martovskog festival domaća publika imaće ekskluzivnu priliku da pogleda kratki igrani film “Nimic”, čuvenog reditelja  Jorgosa Lantimosa.

Film govori o susretu profesionalnog čeliste sa nepoznatom ženom u metrou, koji će imati neočekivane i dalekosežne posledice po njegov život.

U filmu igraju Met Dilon, Dafni Patakija, Suzan El, a scenario su pisali Lantimos i Eftimis Filipu.

“NImic” je prikazan na više od 20 prestižnih filmskih festivala, među kojima su i Lokarno, TIFF, San Sebastian, Sao Paolo, Venecija…

Jorgos Lantimos/ Photo: Emma Stone (promo, DOB)
Jorgos Lantimos/ Photo: Emma Stone (promo, DOB)

Jorgos Lantimos rođen je u Grčkoj. Njegov film “Očnjak” je 2009. godine dobio nagradu “Izvestan pogled” u Kanu i nominovan je za Oskara za najbolji strani film.

Film “Jastog” je osvojio nagradu žirija u Kanu i nominovan je za Oskara u najbolji originalni scenario. “Ubistvo svetog jelena” (The Killing of a Sacred Deer) je u Kanu dobio nagradu za najbolji scenario, a  film “Miljenica” je imao rekordnih deset nominacija za Oskara 2019. godine.

O filmu “Nimic” Lantimos kaže:
– Bio sam srećan što sam dobio priliku da radim na kraćem formatu, što ume da bude izazov, ali i da pruži zadovoljstvo. Od intrigantne početne ideje i koncepta je nastao scenario, dok smo tokom snimanja imali punu umetničku slobodu. Uvek je uzbudljivo dobiti poziv za razmišljanje izvan uobičajenih okvira i uhvatiti se u koštac sa stimulativnim idejama.

“Nimic” će biti prikazan na svečanom zatvaranju Martovskog festivala, koji se ove godine održava od 25. do 29. marta u Domu omladine Beograda.

Martovski festival tradicionalno je mesto susreta filmskih autora iz zemlje i inostranstva, producenata, distributera i predstavnika renomiranih filmskih festivala, novinara i kritičara, studenata i profesionalaca.

Za domaću publiku ovaj festival je prilika da pogleda uzbudljive, pažljivo odabrane aktuelne naslove, koje inače nema prilike da vidi u bioskopskoj ponudi.

Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu i ove godine publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija.

Planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, susreti i razgovori sa gostima festivala, master-klasovi i drugi prateći programi.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.  Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Cena ulaznica ista je kao i prošle godine, 200 dinara, dok studenti filmskih akademija uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.

Previous post

Ko je ubio Dženis Džoplin? Idemo u 1970. godinu, u sobu 105 Lendmark hotela u Holivudu...

Next post

Neočekivano naučno otkriće u novom spotu Them Moose Rusha "Jude's Got Another"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *