Home»Muzika»Trobecove krušne peći 8. marta u Domu b-612

Trobecove krušne peći 8. marta u Domu b-612

4
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo (SKC NS)
Photo: Promo (SKC NS)

Hrvatski avangardni post pank bend Trobecove krušne peći (nazvan po najpoznatijem serijskom ubici u ondašnjoj Jugoslaviji) nastupiće 8. marta u novosadskom Domu b-612.

Bend je aktivno radio od 1981. do 1987. godine. Muzička kritika ih svrstava u alternativni rok, post-punk/art rok, noise i no wave.

Kao lokalna podrška nastupiće arhi-pop duo Lepša Brena.

Grupa muzičkih umetnika, okupljenih pod imenom Trobecove krušne peći, dugi niz godina se bavi analiziranjem zla i kroz umetnost deluju protiv njega, smatrajući da su kolektivni i individualni um ušli u stanje duhovnog negativizma u kojemu se sve poluge društvene moći koriste za dominaciju i porobljavanje ljudi.

Članovi benda su vokal Darko Begić – Bega, basista Mario Barišin – Bara, bubnjar Gordan Dorvak, gitarista Ivan Vinski i saksofonista Damir Prica Kafka – Capri.

Prvo izdanje, demo kasetu sa četiri pesme, objavili su davne 1984. godine . U Ljubljani 1985. snimaju materijal za debi album koji je svetlo dana ugledao tek deset godina kasnije.

Godine 1987. pod etiketom Produkcija Slovenija objavili su live izdanje “Ta krvava prošlost” koji je snimljen u u Kopru 15. maja iste godine (tada i prestaju s radom).

Za izdavačku kuću Kekele Aquarium, 1992. godine izdaju kasetu pod nazivom “39;85”, a radi se o snimcima koji su nastali u studiju Boruta Činča (Buldožer), u Ljubljani od 9. do 16. aprila 1985.

Izvorna četvorka Trobecovih krušnih peći okuplja se 2005. pod imenom Viva Glorio i objavljuje album sa potpuno novim materijalom u produkciji Andy Gilla iz “Gang Of Foura”.

Godine 2013. objavili su kompilacijski paket “S mukom žvaču trubadurov vrat”. Reč je o 180 gramskom vinilu, dva CD-a na kojima su se još našli svi dostupni demo i koncertni snimci nastali od do 1987. kao i DVD materijal koji sadrži snimke s koncerata, demo snimke i video-spotove.

TKP su se okupili u izvornoj postavi za koncert i promociju ovog izdanja koji se održao u klubu Močvara u Zagrebu 25. maja. 2013. i od tada su aktivni u stvaralaštvu i sviranju.

Aktuelno izdanje ” ETHER ” objavili su 2017. godine, a radi se o pretežno novom materijalu snimljenom uživo 2015. u splitskom klubu Kocka.

Klaustrofobičnu atmosferu ovog izdanja prate psihodelične ilustracije gitariste Vinski Ivana.

Lepša Brena/Photo: Promo
Lepša Brena/Photo: Promo

Lepša Brena je arhi-pop duo iz Novog Sada/Budimpešte, koji je formiran 2017. godine sa idejom da “kombinuje arhitektonske pojave i teme, sa pop melodijama, i tako probudi osećajnost mrtvih prostora i svest preosećajnih tela u plesu”.

Lepšu Brenu čine Attila Antal i Višnja Žugić, sa povremenim saradnicima, sa kojima uživo izvode svoju muziku.

Lepša Brena do sada iza sebe ima dva konceptualna muzička projekta iz 2018. godine. Prvi, “Prazni gradovi plešu” tematizuje pojave poput melanholije i otuđenja urbanih okruženja, betona i gradova.

Druga celina pruža širi pogled na svet oko nas i izlazi u prirodu. “Preglasna priroda” za temu ima pejzaž i pogled čoveka koji napušta klaustrofobičnu bezbednost civilizacije.

Novi materijal je u pripremi, pod radnim naslovom “Nova paradigma”.

Pesme Lepše Brene crpe muzičku inspiraciju iz mnoštva žanrova, kombinujući elemente elektronike i gitarskog zvuka, ritmova za ples i melodija za kontemplaciju.

Koncert organizuje SKC Novi Sad u saradnji sa Domom B-612, a ulaznice možete da nabavite na blagajni Gigs Tixa i u CD šopu Mungos po ceni 500 dinara (pretprodaja), odnosno 700 dinara na dan koncerta.

Previous post

Obračun sa sunovratom srpskog društva... Marčelo objavio novi singl i spot - "Udahni"

Next post

Električni orgazam dobitnik nagrade za "Trajne muzičke vrednosti"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *