Home»Muzika»Izložbom fotografija i koncertom bendova Lord Bishop Rocks i Sefrango UG “Rođen Negde Dole” proslavilo 20 godina rada

Izložbom fotografija i koncertom bendova Lord Bishop Rocks i Sefrango UG “Rođen Negde Dole” proslavilo 20 godina rada

4
Shares
Pinterest Google+
Lord Bishop Rocks/ Photo: Promo (UG Rođen negde dole)
Lord Bishop Rocks/ Photo: Promo (UG Rođen negde dole)

Prošlog petka u Centru za Kulturu Svilajnac , Udruženje građana “Rođen Negde Dole” proslavilo je  jubilej – 20 godina rada, izložbom fotografija i koncertom.

Izložba “20 godina buke – Probijanje zida predrasuda” predstavljala je retrospektivu rada udruženja, a   bile  su izložene fotografije sa koncerata koje je ovo udruženje organizovalo u protekle dve decenije.

Pomenutu manifestaciju organizovali su Centra Za Kulturu i UG “Rođen Negde Dole” pod pokroviteljstvom Opštine Svilajnac

Za muzički deo programa bio je zadužen Lord Bishop Rocks iz Njujorka i lokalni omb Sefrango.

U protekle dve decenije udruženje Rođen Negde Dole organizovalo je oko 70 koncerata na kojima su pored bendova iz Srbije nastupale rok grupe iz 17 država koje su stigle sa četiri kontinenta.

Zbog nedostatka adekvatnog prostora u Svilajncu za održavanje rok koncerata, pomenuta dešavanja su bila organizovana u iznajmljenim  prostorima  na različitim lokacijama u gradu (kafane , klubovi, kafići). Opština Svilajnac im  podržala je pet projekata u okviru kojih su održana 22 koncerta.

Otvaranju izložbe prisustvovali su uglavnom pripadnici mlađe generacije koji su bili u prilici da pogledaju više od 100 fotografija nastalih na rok koncertima u Svilajncu, koje je udruženje organizovalo od 2000. godine do danas. 

Sefrango OMB/ Photo: Promo (UG Rođen negde dole)
Sefrango OMB/ Photo: Promo (UG Rođen negde dole)

Posle otvaranja izložbe druženje se nastavilo u  teatru CZK gde je po programu održan rok koncert. Priliku da ga otvori imao je Goran Stojanović aka Sefrango OMB. Tokom života Goran je boravio u Parizu i tamo svirao u rok bendu Touchez Pas Au Grisbi.

Ovog puta prateći nove muzičke trendove na svetskoj underground sceni, odlučio se za One Man Band.

Goran istovremeno svira bas bubanj i gitaru stvarajući svoj zvuk koji je svojevrsni spoj bluza i alternativnog roka.

Svoje autorske kompozicije peva na engleskom jeziku. Navežban, uz dobar scenski nastup svirao je oko 30 minuta i odlično je zagrejao publiku.

Lord Bishop Rocks/ Photo: Promo (UG Rođen negde dole)
Lord Bishop Rocks/ Photo: Promo (UG Rođen negde dole)

Ubrzo posle Sefrago OMB na bini se pojavio basista Lord Bishop Rocksa, brazilac Rodrigo Lanćeloti, svirajući solo deonice. Njemu se pridružio bubnjar Duda Jow , a zatim i zvezda večeri – Lord Bishop.

Žestoki, sa sjajnim scenskim nastupom, svirali su mešavinu bluza, fanka i panka stvarajući svoj osobeni  stil “Hendrixian Motör Funk”.

Ovaj bend postoji 20 godina, ima puno objavljenih albuma i održanih nastupa na mogim festivalima (u proseku, godišnje sviraju oko 150 koncerata).

U Svilajncu, prisutnima su priredili nezaboravano veče. U nekoliko navrata Bishop je uleteo u publiku s gitarom, plesao sa ljudima, pozivao ih na binu… a sve u stilu pravog šoumena.

U toku koncerta je pozvao Ivana, gitaristu benda Dreš iz Petrovca, da im se pridruži pa su zajedno izveli  neobičan  jam sassion.

Pored svojih autorskih kompozicija LBR imaju na repertoaru i obrade najvećih rok hitova. Tako je publika u Svilajncu čula njihovu verziju numera “Jumpin’ Jack Flash” (Rolling Stones),” Cocaine” ( J. J. Cale) i “Paranoid” (Black Sabbath ) kojom su završili koncert, a izvođenje ove pesme je propratilo Bishopvo bacanje gitare na pojačalo.

Koncert je trajao dva sata uz prisustvo velikog broja ljudi, a ovo dešavanje su podržali i rokeri susednog Petrovca na Mlavi.

Verujemo da će u budućnosti  Svilajnac imati pravi prostor gde će se svirati rokenrol i da će nove generacije u što većem broju slušati ovaj zvuk i nastaviti da održavaju  besmrtnost rokenrola u ovom gradu.

Mihajlo Belolule Marković

Previous post

Dva lika i legenda... Kirk Hamet objavio fotku sa Pitom Tauzendom i - legendom

Next post

"Don't Look Back"... War Engine predstavio novi video singl

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *