Zlatni medved Berlinala iranskom filmu “Nema zla”, našem filmu “Otac” dve nagrade

0
165
Oglasi
There Is No Evil/Photo: YouTube printscreen
There Is No Evil/Photo: YouTube printscreen

Pobednik ovogodišnjeg jubilarnog 70. Berlinala i dobitnik Zlatnog medveda za najbolji film je iranski film “Nema zla” redatelja Muhameda Rasulofa.

Film “Nema zla” kroz četiri priče tematizuje pitanje smrtne kazne u Iranu. Reditelju nije bilo dopušten dolazak na Berlinale tako da je predsednik žirija, britanski glumac Džeremi Ajrons, statuu Zlatnog medveda uručio ćerki reditelja Rasulofa.

Ovo je treći iranski film koji osvaja Zlatnog medveda od 2011.

Srebrnog medveda za najbolju režiju dobio je koreanski Hong Sangsoo za film “Žena koja je trčala”, a Srebrnog medveda – specijalnu nagradu žirija, američka redateljka Eliza Hitmen za film “Never Rarely Sometimes Allways” (Nikada retko ponekad uvek).

Srebrnog medveda za žensku ulogu osvojila je nemačka glumica Paula Ber za glavnu ulogu u filmu “Undine”, a u kategoriji za mušku ulogu italijanski glumac Elio Đermano za glavnu ulogu u filmu “Volevo nascondermi” (Želeo sam da se sakrijem).

Srebrni medved za najbolji scenario dodeljen je italijanskoj braći Fabiju i Damijanu D´Inoćencu za film “Bad Tales“ (Ružne priče). Srebrnog medveda za vanredno umetničko dostignuće dobio je nemački kamerman Jergen Jerges za film “DAU.Nataša” ruskih reditelja Jekatarine Oertel i Ilje Kršanovskog.

Ekumenski žiri na Filmskom festivalu u Berlinu odlučio je da najboljim u programu Panorama proglasi film “Otac” u režiji Srdana Golubovića. Nagrade ekumenskog žirija, koji okuplja stručna lica evanđelističke i katoličke crkve, dodeljuju se filmovima koji senzibilizuju gledaoce za duhovne, ljudske i društvene vrednosti.

Film “Otac” je osvojio i Nagradu publike, koja se po 22. put dodeljuje najbolje ocenjenom filmu u selekciji Panorama.

Berlinale se završava u nedelju, danom rezervisanom za široku publiku.

Uz festivale u Veneciji i Kanu, festival u Berlinu spada među najvažnija takmičenja filmskih ostvarenja u svetu.

HL/Izvor: n1info.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime