Home»Film»48. FEST otvoren uz legendarne filmske melodije, Miri Banjac nagarada za životno delo

48. FEST otvoren uz legendarne filmske melodije, Miri Banjac nagarada za životno delo

4
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo
Photo: Promo

Međunarodni filmski festival FEST svečano je otvoren sinoć u beogradskom Sava Centru premijerom ostvarenja Srdana Golubovića “Otac” i uručenjem Beogradskog pobednika velikoj glumici Miri Banjac.

Sloganom “Skupljači emocija” FEST odaje počast legendarnom glumcu Bekimu Fehmijuu, a njegov sin Uliks, predajući prizanje Miri Banjac govorio je o važnosti festivala za sve koji su odrastali sedamdesetih i bili zaljubljeni u film, a za koje je “FEST bio prozor u svet”.

Fehmiu je zahvalio što festival posvećen umetničkom radu njegovog oca, istakavši da je Bekimov odnos prema umetničkom činu stvaranju bio gotovo religiozan.

– Iskreno je mislio da umetnost može da promeni svet, da učini čoveka boljim. Verovao je da nam umetnost daje moć da progovorimo u ime onih čiji se glas retko čuje… A onda je izgubio veru u čoveka i u lekovitost svoje profesije – kazao je glumac.

On je podsetio da je njegov otac imao 51 godinu, koliko on sam ima danas, kada je odlučio da siđe sa scene i ode u tišinu.-

– Odlučio je da se povuče iz javnog života u znak protesta protiv nacionalizma koje je zahvatalo ove prostore jer je znao da je mržnja najopsaniji virus koji se najbrže širi, a najteže zaustavlja – rekao je Uliks.

Za kraj, on je pročitao pismo koje je napisala unuka Bekima Fehmiua kada ju je zamolio da mu pomogne da pronađe “optimističan nastavak u pesimističnom vremenu, kakvo je danas.”

“Živimo u svetu s mnogo predrasuda, laži, u kojem su ljudi primorani da budu ono što nisu, manipulisani strahom i nesigurnošću. U svetu koji je iz dana u dan sve više podeljen, događaji kakav je FEST pokušaj su očuvanja umetnosti koja je naše glavno sredstvo u borbi protiv sila razdvajanja”, pročitao je Uliks Fehmiu.

Primajući nagradu, Mira Banjac rekla je da je velika čast primiti priznanje od jednog Fehmijua.

– Velika je čast primiti nagradu iz ruku jednog Fehmiua. Primajući ovaj lepi simbol, želim pre svega da se zahvalim Beogradu koji me je prihvatio za svoju sugrađanku, gde sam našla svoje pravo mesto. Hvala ljudima sa filma koji su mislili da treba da budem tu pored onih koji su to veliko priznanje dobili pre mene, to su značajni i veliki ljudi. Ja sam za velikima samo trčala, i mnogo sam se natrčala da bih zatvorila večeras ovaj moj kros. Moj filmski put nije ni značajan ni beznačajan. Kroz tu enigmu koja se zove film, koju nisam do danas odgonetnula, nemerljivi prilog su dali reditelji. Hvala piscima scenarija koji su ponekad nalazili neko značajnije mesto za mene. Hvala glumcima bez kojih ja nisam ništa. Glumcima, koji su moja jedina prava porodica. U životu glumca neizbežni su mediji, zahvaljujem se televiziji, radiju, kritici, štampi, i hvala prijateljima koji su do kraja ostali uz mene. I na kraju, hvala životu koji mi je podario ovaj dan, za mene velik i svečan, koji želim sa ljubavlju i zahvalnošću da podelim sa vama – poručila je velika glumica.

Jelena Gavrilović/ Photo: Nemanja Mišćević
Jelena Gavrilović/ Photo: Nemanja Miščević

Ceremoniju otvaranja vodili su glumci Jelena Gavrilović i Igor Ðorđević, a u sećanje na najpopularniji film Bekima Fehmijua “Skupljači perja” Gavrilovićeva je izvela numeru “Ðelem, đelem”.

Pored ove, mlada glumica je otpevala i pesmu Lole Novaković “Moj dragi Beograd” uz pratnju orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije sa dirigentom Draganom Jovanović.

U narednih deset festivalskih dana, publiku očekuje više od 300 projekcija u osam bioskopskih dvorana, 96 premijernih ostvarenja i program FEST Klasik, u čast Fehmijua i Nede Arnerić koja je nedavno preminula.

Ove godine biće upriličena dva takmičarska programa – U Glavnom takmičarskom programu biće prikazano dvadeset ostvarenja iz Srbije i sveta, a u programu FEST Fokus devetnaest filmova hrabrog autorskog izraza.

Atom Egojan/ Photo: Promo (Mega Com Film)
Atom Egojan/ Photo: Promo (Mega Com Film)

U programu Gala biće prikazani holivudski hitovi i nova ostvarenja dobro poznatih reditelja kao što su Džim Džarmuš, Vudi Alen, Roman Polanski, Terens Malik…

Brojni gosti iz regiona i sveta promovisaće svoje filmove – Kosta Gavras, Ogast Dil, Džulijan Sends, Atom Egojan, Dejvid Tjulis…

Maestro glumišta Džon Malkovič izvešće 8. marta, na zatvaranju FEST-a, performans “Muzički kritičar”, koji je osmislio Aleksej Igudesman.

Previous post

10 godina bez legendarnog hroničara beogradskog duha... 3. marta promocija knjige "Najlepše priče Mome Kapora" i izložba slika i crteža

Next post

Pol Makartni trebalo je da bude deo klasika Pink Floyda "The Dark Side of The Moon"... Evo zašto nije

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *