Home»Kult»Sigurna kuća urbane kulture… Kultni studentski klub KST slavi 66. rođendan

Sigurna kuća urbane kulture… Kultni studentski klub KST slavi 66. rođendan

Rođendansko slavlje je zakazano za subotu, 29. februar, od 16.30 časova.

4
Shares
Pinterest Google+
Koncert BABE 2019 na otvaranju Baste KST-a 2/Photo: KST
Koncert BABE 2019 na otvaranju Baste KST-a 2/Photo: KST

Klub studenata tehnike (KST) je jedan od najstarijih studentskih i noćnih klubova u ovom delu Evrope. I nakon više od šest decenija postojanja, KST je i danas sinonim za mladost, entuzijazam i dobar provod. Zbog velike posvećenosti osmišljavanju kvalitetnih, žanrovski raznovrsnih programskih sadržaja, insistiranju na profesionalnom pristupu realizaciji programa, zbog stalne brige o bezbednosti- klub ima besprekoran imidž popularnog mesta za večernji izlazak i zagarantovano dobar provod.

Do sada je u ovom klubskom prostoru, koji se nalazi u prizemlju kompleksa zgrada Arhitektonskog, Građevinskog i Elektrotehničkog fakulteta i obuhvata otvoreni (Bašta KST) i zatvoreni klubsko-koncertni prostor, održano više od 500 koncerata i svirki, više od stotinu pozorišnih predstava a isto toliko ili više- čuvenih KST kvizova. Svojevrsni programski fenomen, KST maskenbal koji je pravi kulturološki fenomen- u kontinuitetu traje i atraktivan je generacijama mladih i danas. Do sada je realizovano 46 izdanja, uoči svake Nove godine…

Mnogi danas poznati i renomirani bendovi prve svirke imali su upravo u KST-u. Organizovane su i pozorišne večeri, a u KST-u su se održavale i održavaju i najveće “Brucošijade”. Najčuveniji program KST- a je “Prednovogodišni maskenbal”, ujedno i najdugovečniji maskenbal kod nas, od 1973.godine se tradicionalno održava svake godine. KST je iznedrio i izuzetne profesionalce koji danas organizuju značajne kulturno-umetničke manifestacije. Osim zvučnih imena, KST redovno pruža podršku i mladim muzičkim nadama.

Uz KST Hor(osnovan 2010.), školu gitare i školu fotografije, Klub studenata tehnike više od pola veka kontinuirano i značajno doprinosi ne samo klupskom, nego i kulturno- umetničkom životu Beograda i ovog dela Evrope.

KST HOR 2019 Otvaranje Baste KST/Photo: KST
KST HOR 2019 Otvaranje Baste KST/Photo: KST

Uz sve navedeno, KST nije samo mesto za zabavu: u skladu sa svojim kriterijumima za članstvo, organizuju se različite radionice i kursevi kako bi se pomoglo studentima da steknu iskustvo. Klub je i svojevrsna  zamena za porodicu, pogotovo onima koji dolaze iz unutrašnjosti. Takođe, ovo je i klub koji “pravi di-džejeve”. Postoji zvanični kurs, na kojem oni iskusniji obučavaju zainteresovane i talentovane.

Ove, 2020. godine, u  66. godini postojanja i rada, KST  je nedvosmisleno pravo, kultno gradsko mesto smislene zabave i žanrovski raznovrsnih, kvalitetnih programskih sadržaja. To je mesto gde dolaze samosvesni ljudi, otvorenog uma i izgrađenog sistema vrednosti.

Kako je sve počelo

Klub Studenata Tehnike, nezvanično je otvoren 1952. godine, kao klub studenata Arhitektonskog, Građevinskog i Elektrotehničkog fakulteta. Smešten u laboratoriji, bio je svojevrsno utočište u pauzama između predavanja ili vežbi.

Dve godine kasnije, 24. februara 1954. godine, rektorat Visoke tehničke škole ovom prostoru daje legitimitet kluba i on tada dobija ime i zvanični status. Osnivanjem kluba KST, Beograd počinje da se prilagođava studentskom društvenom životu, pa se otvaraju SKC (1956) i Dom omladine (1958).

Narednih desetak godina, KST klub je funkcionisao poput mnogih sličnih prostora- većinu vremena posetioci su provodili igrajuci šah ili preferans. Od 1962. beleže se prvi raznovrsniji programski sadržaji, ozbiljnije se pristupa  organizaciji kulturnog, sportskog i zabavnog života studenata, što je uključujučivalo predavanja poznatih ličnosti, tematske igranke i slično.

Koreni današnjeg besprekornog klubskog imidža KST- a, sežu od 1969. godine, kada je ostvaren jedan od najvećih iskoraka- otvaranje diskoteke. U eri samoupravljanja i  udruženog rada, studenti tog doba su vredno i posvećeno osmišljavali večernje programe i ostale sadržaje, aktivnosti. Od tada je KST prepoznat kao mesto koje nudi specifične, dobro osmišljene i zabavne programe poput tradicionalnog “Prednovogodišnjeg maskenbala” , koji je postao pravi kulturološki fenomen grada. Organizovani su i pešacki reliji, kvizovi, tribine i predavanja, izložbe, projekcije filmova sa FEST- a, koncerti najznačajnijih muzičara bendova u zemlji, pa čak i pozorišne predstave.


Kao posebno izazovan ali i dinamično period u istorijatu KST-a ostaće upamćeno i delovanje kluba u vreme NATO bombardovanja Srbije, 1999. godine Uz veliku pomoć sastava Del Arno Bend,  tada su održavani svakodnevni matinei pa je klub bio pravo sklonište i utočište za mlade u tim teškim trenucima neizvesnosti i neposredne opasnosti- makar tokom tih nekoliko časova mogli su da zaborave na surovu realnost koja je čekala napolju. Matinei su bili vrlo posećeni i programi su se održavali čak i kada nije bilo struje.  KST je bio aktivno uključen i u aktivnosti tokom studentskih protestima ’96-’97. kao i u eri demokratskih promena 2000. godine

Između ostalog i zbog toga što je u minulim godinama alternativna muzika gubila snagu koju je imala u borbi za promenu režima- postepeno je opadalo i interesovanje publike za KST, koji je propagirao takav način razmišljanja. Ipak, serijal uspešnih žurki, programski naslonjenih na ponovnu afirmaciju muzike osamdesetih, uspešno je vratio popularnost KST- a i klub uspeva da povrati imidž jednog od značajnijih mesta u Beogradu, koji posećuje urbana populacija.

Na temeljima tih prvih programa, KST je sve do našeg doba, kontinuirano uzlaznom putanjom unapređivao, gradio i održao renome bezbednog prestoničkog mesta sa sadržajnom, smislenom i vrhunskom zabavom.

Većina, trenutno najeminentnijih organizatora velikih i značajnih muzičkih, umetničkih manifestacija u Beogradu, a i šire- svoje iskustvo sticali su upravo u KST-u.

Ono, na šta je tim Kluba studenata tehnike takođe ponosan je i činjenica da su uspešno odoleli i odolevaju najrazličitijim izazovima i poteškoćama, od finansijskih, produkcionih pa do pokušaja razlicitih interesnih grupa da preuzmu ovaj sada već nedvosmisleno kultni gradski klub.

Tajna uspeha i trajanja

Mnogi danas poznati i renomirani bendovi prve svirke imali su upravo u KST-u.. Klub je bio izuzetno popularno mesto za večernji izlazak, zbog nastupa sastava kao što su Partibrejkersi, Riblja Čorba, Haustor, Poslednja igra leptira…

U KST-u je održan i prvi “unplugged” koncert na Balkanu- koncert Bijelog dugmeta, u vreme kada su bili na vrhuncu popularnosti. Takođe, mnogo jugoslovenskih bendova je na ovom mestu svojevremeno snimalo svoje live albume, čime se KST naročito ponosi. Klub je važio i za mesto koje lansira i uspostavlja muzičke trendove a bio je i “druga kuća” skoro svih muzičara tadašnje rok i pop scene. Uz koncerte, KST je bio (i ostao) nezaobilazno i vrlo atraktivno mesto za žurke.

U KST- u su organizovane i pozorišne večeri, a publika je uživala u umetnosti velikana poput Ljube Tadića, Olivere Marković, Snežane Savić, Tanje Bošković, Petra Kralja i mnogih drugih. Beograđani koji su tada bili studenti, i dalje sa žarom i setom prepričavaju ove događaje i rado ih se sećaju. Nije bilo nejednakosti, mržnje. Poenta je bila u ujedinjenju i druženju bez opterećenja politikom.

KST-ovci su izmišljali najrazličitije performanse i događaje, pa je tako jedno vreme postojalo i “Veče poezije i mode”. Dok su najlepše cure Beograda šetale improvizovanom modnom pistom duž Kluba, momci sa tehničih fakulteta su recitovali ljubavne stihove.

Ipak kako tad, i sada je Klub najpoznatiji između ostalog i po najvećim “Brucošijadama”. To su bile masovne žurke koje su pomagale novonastalim studentima da razbiju svoju tremu, i shvate kako studiranje nije bauk. Mnogi pamte KST po najlepšim žurkama, gde su se prvi put zaljubili, poljubili…

KST nije samo mesto za zabavu

KST je ponekad i zamena za porodicu, pogotovo onima koji dolaze iz unutrašnjosti. Brine o svojim članovima koji imaju obavezu da redovno daju ispite, a obnova godine i loše ocene ne dolaze u obzir. U skladu sa svojim kriterijumima za članstvo, organizuje različite radionice i kurseve kako bi pomogao studentima da steknu iskustvo.

 

Previous post

Alanis is Back... "Smiling" je njena druga pesma s novog albuma

Next post

Best Belgrade Blues... Texas Flood 28. februara u Domu omladine

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *