Home»Muzika»Ovaj album bio je cenzurisan i objavljen bez imena grupe… Sada Laibach objavljuje specijalno reizdanje svoje debi ploče

Ovaj album bio je cenzurisan i objavljen bez imena grupe… Sada Laibach objavljuje specijalno reizdanje svoje debi ploče

6
Shares
Pinterest Google+
Laibach/ Photo: AleX
Laibach/ Photo: AleX

Laibach, koji ove godine završava četvrtu deceniju delovanja, objavio je specijalno izdanje svog debitantskog albuma “Laibach”, prvobitno objavljenog 1985.  (Škuc / R.o.p.o.t.), u to vreme u cenzurisanom formatu i bez imena grupe.

Novo izdanje objavljeno je kao vinil  i CD kutija, a vlasnici jednog ili drugog kompleta takođe imaju pristup digitalnoj verziji svih pesama na webu. CD izdanje sadrži 3 nosača zvuka, a vinilna kutija dva dvostruka i jedan vinilni album. Dakle, ovo je prošireno izdanje koje zapravo kombinuje tri albuma, “LAIBACH”, “REVISITED” i “UNDERGROUND”.

Album “LAIBACH” sadrži 15 izvornih pesama benda od 1982. do 1985. Album “REVISITED” sadrži 12 pesama, od kojih je deset prerada Laibach pesama iz prve polovine 80-ih, a od kojih su dve live numere, u saradnji sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenija i Lvovskom filharmonijom. Treći album, pod nazivom “UNDERGROUND”, sadrži jedan od tri koncerta, koje je Laibach izveo 2012. u rudniku Velenje, dvesta metara pod zemljom. Taj materijal predstavljaju rane pesme s početka rada benda, a koncerte je snimio nažalost pokojni legendarni ton majstor Boško Bursać, kojem je Laibach i posvetio ovaj album. Još pet pesama iz tog ranog razdoblja dostupno je na internet stranicama benda.

“LAIBACH REVISITED” projekat objavljen je u ograničenom tiražu, a u kutiji se može naći i posebna numerisana metalna značka s originalnim Laibach simbolom s početka 80-ih. Deo izdanja je i propratna knjižica sa svim informacijama i uvodnim tekstom urednika prvog izdanja albuma Igora Vidmara kao i knjiga s opsežnim esejem Marcela Stefančića Jr., kao i kratki zaključni tekst prvog slovenačkog predsednika Milana Kučana. Vinilna kutija takođe sadrži dvostruki plakat s portretima članova Laibacha i njihovih mnogobrojnih saradnika koji su na ovaj ili onaj način učestvovali u tom izdanju ili na koncertima grupe. Izdavač je Društvo za retroavantgardu.

Grupa Laibach ove je godine već odsvirala nekoliko zanimljivih koncerata.  U Australiji je održala turneju od pet koncerata. Metro Theatre u Sidneju ugostio ih je 16. januara, nakon čega su nastupili četiri puta s različitim programima na čuvenom Mona Foma festivalu u Tasmaniji gde su bili jedni od glavnih zvezda. Na povratku u Evropu, grupa se zaustavila u Hong Kongu gde je 22. januara održala već drugi koncert u toj azijskoj metropoli.

Od 8. do 10. februara Laibach je imao tri nastupa u nemačkoj prestolnici, gde je na poziv Heiner Müller Gesellschafta koproducirao kazališno-muzički projekat “Wir sind das Volk”, nadahnut tekstovima pokojnog kontroverznog nemačkog dramatičara Hajnera Milera. Sve tri predstave u legendarnom teatru HAU1 (Hebbel am Ufer) arhitekte Oskara Kaufmana bile su rasprodate, pa se zbog velikog interesovanja pripremaju dodatne četiri predstave na jesen.

A evo kako je bilo na njihovom nedavnom konertu u Beogradu:

HL/Izvor: muzickazona.ba

Previous post

Azrino sunčano dno... Džoni Štulić podelio sa fanovima nikad objavljene koncertne snimke kultnog benda

Next post

Guitar Art festival... Svetska premijera koncerta za gitaru i orkestar "Recuerdos de Belgrado" u Kolarčevoj zadužbini

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *