Home»Kult»Punk pionir bez dlake na jeziku: Novoj muzici je potreban jedan gigantski šut u guzicu!

Punk pionir bez dlake na jeziku: Novoj muzici je potreban jedan gigantski šut u guzicu!

5
Shares
Pinterest Google+
Brajan DžejmsPhoto: facebook@Brian James
Brajan DžejmsPhoto: [email protected] James

Dok njegova himna “New Rose” iz 1976. godine i dalje odjekuje kao prekretnica u jednom vremenu, Brajan Džejms, lider benda Damned, objašnjava zašto je još jedna “eksplozija” svežeg vazduha neophodna sceni.

Bio je to prvi pank singl, melodija koji je uticala na generaciju mladih koji su bili nezadovoljni od ranih 70-ih i koji su pravili pop i rok. Sada čovek koji je napisao “New Rose”, koju je jedan kritičar opisao kao “apsolutno redefinisanje svega onoga što je rock’n’roll, zadivljujući povratak korenima”, treba da primi. nagradu za životno delo na takozvanim Punk Oscarima.

Međunarodni punk magazin Vive Le Rock dodeliće Brajanu Džejmsu ovu nagradu na ceremoniji 1. aprila. Brajan je sada u kasnim 60-im, ali još uvek svira i snima sa Lords of the New Churche, a gitarisski veteran kaže da je zahvalan na nagradi.

– Opisuju me kao pionira. Pionir?! – rekao je Džejms za Observer. – Da li to znači da moram da nosim šešir Dejvija Kroketa na ceremoniji? Ali, ozbiljno, ipak, to je velika čast i veoma sam dirnut. Kada sam napisao tu pesmu između februara i marta 1976. godine, nisam ni zamislio da će biti tako uticajna i da će ljudi o njoj pričati skoro 50 godina kasnije.

The Damned/Photo: facebook@thedamned
The Damned/Photo: [email protected]

“New Rose” je ipak postala pesma koja je pokrenula punk/new wave pokret sredinom 1970-ih, a potom se našla i na setovima bendova kao što su Guns N” Roses, pa čak i Depeche Mode.

Džejms veruje da savremeno doba X-Factora, štancovanih pop zvezda i bendova koji ne pišu sopstvene pesme, poziva na još jedan povratak punk stilu.

– Još 76. godine “New Rose” je bila pokretač muzičke industrije. Zbog toga sam ponosan na pesmu i način na koji je ona postala prepoznatljiva. Ovom poslu je sada potreban još jedan gigantski šut u guzicu – rekao je Džejms.

HL/Izvor: theguardian.com

Previous post

HEADLINER INTERVIEW - RIVERSIDE: "Wasteland" is just a matter of time, We are the last generation that will know unrestrained consumption, good health and wealth

Next post

Ako želite da pobegnete u neku drugu dimenziju... Multimedijalni koncert "Planete" Luke Lopičića 26. februara u Vuku

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *