Ako želite da pobegnete u neku drugu dimenziju… Multimedijalni koncert “Planete” Luke Lopičića 26. februara u Vuku

0
71
Planete, plakat
Planete, plakat

Beogradsku publiku u sredu, 26. februara, čeka jedan zaista nestavkidašnji multimedijalni performans – koncert pod nazivom “Planete”, za koji je zaslužan mladi beogradski umetnik – akordeonista Luka Lopičić (1990).

Luka je zahvaljujući svojim rezultatima uveliko već poznat i u svetskim krugovima, završio je master studije na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, u klasi red. prof. Radomira Tomića. Bio je stipendista Fonda za mlade talente DOSITEJA Vlade Republike Srbije, a po završetku master školovanja proglašen je i za studenta generacije. Osvajač je preko trideset priznanja na domaćim i internacionalnim takmičenjima od kojih je čak 27 prvih nagrada. Pohađao je majstorske kurseve kod priznatih svetskih akordeonista kao što su: Mika Vairinen (Finska), Jurij Šiškin (Rusija), Vladimir Besfamiljnov (Ukrajna). Nastupao je kao solista, član kamernih sastava i orkestara u najprestižnijim koncertnim dvoranama u zemlji i inostranstvu.

Luka Lopičić/Photo: Privatna arhiva
Luka Lopičić/Photo: Privatna arhiva

Muzička svestranost i veština Luke Lopičića prenose se i na njegovo muziciranje u okviru popularnih žanrova, pre svega kroz world music eklektični sastav Maika, popularni beogradski bend Zemlja Gruva, ali i brojna pozorišna angažovanja u kontekstu primenjene muzike.

Koncert “Planete” biće održan 26. februara od 19 časova u beogradskom Teatru Vuk. Na programu je adaptacija čuvenog dela Gustava Holsta u multimedijalnom izvođenju koje podrazumeva kamerni sastav nekonvencionalne muzičke formacije (harmonika, klavir, timpani, udaraljke, ženski hor) na čijem je čelu upravo – Luka Lopičić.

Reč je o doktorskom umetničkom projektu ovog izuzetnog muzičara kojim on zaokružuje doktorske umetničke studije iz kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi red. prof. Ljudmile Popović.

U istoriji muzike, britanski kompozitor i muzički pedagog, Gustav Holst, ostavlja upečatljiv trag delom “Planete: Svita za Veliki orkestar”, originalnog naziva “Sedam komada za veliki orkestar”. Reč je o orkestarskoj sviti koja se sastoji od sedam stavova, komponovanoj između 1914. i 1916. godine. Svaki stav dobio je naziv po jednoj planeti sunčevog sistema i odgovara astrološkom karakteru koji je sam Holst definisao:
1. Mars, Nosilac Rata (Mars, the Bringer of War)
2. Venera, Nosilac Mira (Venus, the Bringer of Peace)
3. Merkur, Krilati Glasnik (Mercury, the Winged Messenger)
4. Jupiter, Nosilac Radosti (Jupiter, the Bringer of Jolity)
5. Saturn, Nosilac Starosti (Saturn, the Bringer of Old Age)
6. Uran, Čarobnjak (Uranus, the Magician)
7. Neptun, Mistik (Neptune, the Mystic)

Od premijere do danas, ova svita predstavlja jedno od najpopularnijih dela umetničke muzike, a pored originalnog izvođenja i brojnih adaptacija – svoje mesto nalazi i u popularnoj kulturi. Naime, legendarni filmski kompozitor, Džon Vilijams, bio je inspirisan orkestracijom iz stava “Mars” što se može jasno čuti u popularnom filmskom serijalu “Ratovi zvezda” tj. čuvenom “Imperijalnom maršu” (tema Darta Vejdera). Hans Cimer je takođe koristio motive pomenutog stava iz Holstovih Planeta komponujući muziku za film “Gladijator” – toliko da ga je Holst fondacija tužila za povredu autorskih prava. Stav “Neptun” mogao se čuti i u jednoj od epizoda iz čuvenog američkog serijala “Mr. Robot”.

U realizaciji muzičkog projekta “Planete” Luke Lopičića učestvuje preko 30 kreativaca i umetnika i publiku očekuje zaista nesvakidašnji, interesantan i intrigantan koncert.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime