Mjuzikl “Kosa” premijerno odigran u Kombank dvorani, novo izvođenje zakazano za maj

0
294
Kosa/Photo: Kombank dvorana
Kosa/Photo: Kombank dvorana

Tridesetak umetnika na sceni, u raskošu boja, energiji pokreta i muzičkoj harmoniji hipi doba, premijerno su sinoć odigrali mjuzikl “Kosa” u punoj Kombank Dvorani.

Predstava nastala na  istoimenom brodvejskom mjuziklu i kultnom filmu Miloša Formana okupila je glumce Pozorišta mladih, Novosadskog pozorišta i studente Akademije umetnosti u Novom Sadu, koji su u jedinstvenom glumačkom nadahnuću praćeni orkestrom Davida Klema na sceni, Beograđane podsetili na tadašnji duh slobode i promena, ali i na teme koje su jednako aktuelne kao i 1969. godine, a sa druge strane obrađene u savremenom umetničkom maniru.

U ovoj emotivnoj priči o mladim ljudima koji tragaju za promenom, protkanoj rediteljskim žarom mađarskog reditelja Petera Telihalija, publika je uživala puna dva i po sata ne propuštajući interakciju u muzičkim deonicama poput čuvenog hita “Let the Sunshine in” i drugim tematskim numerama iz Kose. U vatrenom “umetničkom plesu”, u autentičnim kostimima,  uz vernu scenografiju toga doba, glumci i orkestar su doslovno preplavili scenu, što je publiku posebno očaralo.

Koreografske deonice koje je uobličio  Peter Kovač Geržon samo su upotpunile doživljaj punoće glumačkog i scenskog nastupa. Publika se otisnula u neka druga vremena, ali koja su, kako su glumci uoči premijere najavljivali, samo preneta na sadašnji trenutak.  Iste teme, pitanja i borbe pojedinca, ali i društva, aktuelne su i danas, što je predstavom “Kosa” izneto na sceni Kombank Dvorane.

Interesantan je podatak da je predstava pripemana svega pet nedelja, a u produkciji je učestvovalo više od 50 ljudi.

Podsetimo, prošlogodišnjoj premijeri predstave u Novom Sadu prisustvovao je proslavljeni holivudski glumac Džon Sevidž koji je uoči događaja poručio: – Sloboda je muzika. Nosi duh nade.

Kosa/Photo: Kombank dvorana
Kosa/Photo: Kombank dvorana

Posle uspešne premijere, novo izvođenje “Kose” u Kombank Dvorani planirano je već za maj ove godine. Projekat je realizovan u koprodukciji Pozorišta mladih, Novosadskog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture Novi Sad, a pod pokroviteljstvom Ambasade Sjedinjenih Američkih država i Grada Novog Sada.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime