Home»Muzika»Homeland»Usvojena inicijativa Zelene R:evolucije Exit fondacije… Počinje masovno pošumljavanje Srbije

Usvojena inicijativa Zelene R:evolucije Exit fondacije… Počinje masovno pošumljavanje Srbije

4
Shares
Pinterest Google+

Radna grupa Vlade Srbije za zaštitu vazduha usvojila je inicijativu EXIT fondacije i ekoloških organizacija okupljenih pod imenom “Zelena R:evolucija” da otpočne masovna sadnja drveća i da se pošumljenost Srbije podigne sa sadašnjih 28% na najmanje 40% ukupne površine zemlje.

Vlada je zadužila Ministarstvo za zaštitu životne sredine da, u saradnji sa organizacijama koje su podneli inicijativu, preduzme neophodne korake i pripremi odgovarajuće dokumente za dalju realizaciju te inicijative.

Autori apela, među kojima su pored EXIT fondacije još i Studentski parlament Šumarskog fakulteta u Beogradu, Pokret gorana Vojvodine, Supernatural, Recan fondacija, te grupe građana Prijatelji šume i Odbranimo šume Fruške gore, navode i da su “istraživanja pokazala da gubitak šuma pojedinačno uzrokuje povećanje od čak 25% od ukupnog ugljen-dioksida u atmosferi, što je više nego sav saobraćaj na planeti Zemlji“ i dodaju da je naučno dokazano da pošumljavanje predstavlja “najjednostavniji i najefikasniji odgovor za klimatske promene i smanjenje globalnog zagrevanja, jer je drveće najbolji prirodni prečišćivač vazduha i apsorber emisije ugljen-dioksida“.

Autori pisma su naglasili i da se postavljeni cilj nalazi “iznad svih ideoloških, rasnih, nacionalnih, religioznih i političkih podela. Važniji je od svakog drugog cilja,  jer bez njega drugih ciljeva na ovom svetu više neće biti”.

EXIT fondacija nedavno je dobila podršku predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen za akciju pošumljavanja Fruške gore u njenom otvorenom pismu u kom je zaštita životne sredine istaknuta kao najviši prioritet Evropske unije.

Integralna verzija apela može se pročitati na sajtu zelenarevolucija.org.

Photo: Promo (Exit)
Photo: Promo (Exit)

 

Previous post

Festov Demo Fest #2... Paper Moon, Fade Out i Puls Herca 23. februara u klubu Fest

Next post

“Your Lies”... Bana predstavila novi video singl

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *