Home»Muzika»Homeland»Ploča koja je promenila sve… Na današnji dan objavljen je “Paket aranžman”, album kakav je nemoguće ponoviti

Ploča koja je promenila sve… Na današnji dan objavljen je “Paket aranžman”, album kakav je nemoguće ponoviti

14
Shares
Pinterest Google+
Paket aranžman, cover
Paket aranžman, cover

Jedna od najznačajnijih rok ploča 20. veka na ovim prostorima “Paket aranžman”, nastala je na današnji dan pre 39 godina, piše Danas.

Tri mlada benda – Šarlo Akrobata, Idoli i Električni orgazam okupili su se 1981. godine kako bi snimili zajedničku ploču.

Ova ploča smatra se za prekretnicu i nastanak novog talasa u Jugoslaviji. Na njoj su zabeležene neke od najvećih pesama svih vremena na ovim prostorima.

Neke od njih su “Maljčiki”, “Plastika” Idola, “Krokodili dolaze”, “Zlatni papagaj” Električnog orgazma i “Ona se budi”, Niko kao ja” Šarla Akrobate.

Producent albuma je bio Enco Lesić, a snimatelji u beogradskom studiju „Druga maca” su bili Dušan Vasiljević i Miroslav Cvetković. Fotografije su uradili Milinko Stefanović (naslovna strana) i Goran Vejvoda (unutrašnja), a omot je likovno oblikovao Branko Gavrić.

“Paket aranžman” završio je na drugoj poziciji u knjizi “Yu 100 – najbolji albumi jugoslovenske rok i pop muzike” Duška Antonića i Danila Štrpca, iza albuma Idola “Odbrana i poslednji dani”.

HL/Izvor: danas.rs

Previous post

Skretanje na pravi put... Goblini predstavili spot za "Žmigavac" i najavili beogradski koncert u BelExpo Centru

Next post

"Take On Me" postao je globalni fenomen 1985. godine... a sada je dostigao više od milijardu pregleda na YouTubeu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *