Home»Film»Stigao prvi trejler domaćeg filma “Otac” koji otvara ovogodišnji 48. FEST

Stigao prvi trejler domaćeg filma “Otac” koji otvara ovogodišnji 48. FEST

4
Shares
Pinterest Google+
Otac/ Photo: Maja MedicGòá (MegaComFilm, promo)
Otac/ Photo: Maja MedicGòá (MegaComFilm, promo)

Uoči svetske premijere na 70. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu koji će se održati od 20. februara do 1. marta, Filmska kuća Baš Čelik objavila je prvi trejler filma “Otac” reditelja Srdana Golubovića.

Film sa Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi biće prikazan u okviru takmičarskog programa “Panorama”, a odmah nakon Berlinala “Otac” otvara ovogodišnji 48. FEST.

Otac/ Photo: Maja MedicGòá (MegaComFilm, promo)
Otac/ Photo: Maja MedicGòá (MegaComFilm, promo)

Zapuštena i rastrojena žena dolazi pred fabriku s dvoje male dece i preti da će da se zapali ako njenom mužu ne isplate zaostale plate i otpremninu. Niko ne reaguje, ona se uz vrisku i plač svoje dece, zapali.

Nikola (42) radi kao nadničar, pre dve godine je dobio otkaz u fabrici, koja je otišla u stečaj. Kada mu jave šta se desilo Nikola dotrčava do fabrike i saznaje da je žena odvedena u bolnicu, a da je decu preuzeo Centar za socijalni rad.

Iz protesta, očaja i potrebe da dokaže i sebi i drugima, Nikola odlučuje da krene peške za Beograd u ministarstvo, da traži pravdu i pravo na svoju decu.

“Otac” je film o čoveku kome su zbog siromaštva oduzeli decu, gubitniku, odbačenom i poniženom čoveku, koji kroz svoje putovanje, hodajući od svog sela na jugu Srbije do prestonice, sa kraja na kraj zemlje, iz protesta, dostojanstva, želje da dokaže i sebi i drugima, iz očaja – postaje heroj.

Pored Goran Bogdana, u filmu igraju i Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Vahid Džanković, Jovo Maksić, Nikola Rakočević, Milan Marić i Ljubomir Bandović, dok su uloge dece poverene Ajli Šantić i Muharemu Hamziću.

I predhodna ostvarenja reditelja Srdan Golubović bila su zapažena i prikazana na prestižnim međunarodnim filmskim festivalima.

Njegov prvi igrani film “Apsolutnih sto” (2001)  koji je osvojio veliki broj nagrada bio je prikazan u Torontu, San Sebastijanu, Pusanu, Roterdamu.

Njegov drugi dugometražni igrani film “Klopka” je imao svetsku premijeru na Berlinalu 2007 (sekcija Forum), a prikazan je i na festivalima u Torontu i Karlovim Varima.

Film je osvojio 22 međunarodne nagrade na preko 50 festivala na kojima je učestvovao. “Klopka” je 2008. bila u užem izboru za Oskara za najbolji strani film.

Treći film “Krugovi” prikazan je 2013. na Sandensu, gde je osvojio Specijalnu nagradu žirija, kao i na festivalu u Berlinu (Forum), gde je dobio nagradu Ekumenskog žirija. “Krugovi” su učestvovali na više od 80 festivala i osvojili su 32 međunarodne nagrade.

Otac/ Photo: Maja MedicGòá (MegaComFilm, promo)
Otac/ Photo: Maja MedicGòá (MegaComFilm, promo)
Previous post

Nikola Vranjković objavio spot za "Sretenje"

Next post

Srpski i hrvatski metalci zajedno na Valhalla festivalu 2020

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *