Home»Kult»Gotska romansa destilovana u 4 i po minuta prozračne rapsodije… Ovako je oduševljeni kritičar opisao najveći hit Kejt Buš, pre mnogo, mnogo godina…

Gotska romansa destilovana u 4 i po minuta prozračne rapsodije… Ovako je oduševljeni kritičar opisao najveći hit Kejt Buš, pre mnogo, mnogo godina…

4
Shares
Pinterest Google+
Kejt Buš/Photo: facebook@katebush
Kejt Buš/Photo: [email protected]

Na današnji dan 1978. godine, engleska pevačica Kejt Buš objavila je svoj prvi studijski album pod nazivom “The Kick Inside”, koji ju je lansirao među zvezde svetske muzike.

Inspiraciju za prvi singl s ovog ostvarenja, pod nazivom “Wuthering Heights” (Orkanski visovi), Kejt je dobila od istoimenog književnog remek-dela Emili Bronte. Čitajući knjigu, pevačica je saznala da je rođena na isti dan kad i slavna književnica, piše telegraf.rs.

Kejt ju je snimila iz jednog pokušaja, a peva iz pozicije Ketrin Enšo, heroine “Orkanskih visova”, koja se obraća Hitklifu:

– Hitklif, to sam ja, Keti, došla sam kući. Tako je hladno, otvori mi prozor – pevala je Kejt.

U spotu, koji ima dve verzije, Buš se pojavljuje i pleše kao duh u beloj haljini u zatvorenom prostoru, i u crvenoj haljini na otvorenom.

“Wuthering Heights” je 4 sedmice držala 1. mesto britanskih listi, do danas ostavši Kejtin najuspešniji singl. Kritičar Sajmon Renolds ju je opisao kao “gotsku romansu destilovanu u 4 i po minuta prozračne rapsodije”.

Za “The Kick Inside”, Kejt je napisala veći broj pesama kad je imala samo 11 godina. Album je objavljen kad je navršila 19. Drugi uspešni singlovi s ovog ostvarenja su bili “Moving”, “Them Heavy People”, “The Man with the Child in His Eyes” i “Strange Phenomena”.

“The Kick Inside” postao je “platinasti”, a na britanskoj listi najslušanijih albuma zadržao se čak 71 nedelju.

Poslušajte i remasterizovanu verziju “Wuthering Heights” sa komplacije hitova Kejt Buš “The Whole Story”.

HL/Izvor: telegraf.rs

Previous post

Ne mogu više da pevam... Elton Džon u suzama napustio binu usred koncerta

Next post

Kobold 29. februara u Garaži... Beogradska promocija albuma "Masterpace"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *