Home»Film»Uvek na korak ispred vremena… Retrospektiva filmova Nede Arnerić u programu Festa

Uvek na korak ispred vremena… Retrospektiva filmova Nede Arnerić u programu Festa

5
Shares
Pinterest Google+
Neda Arnerić/YouTube printscreen
Neda Arnerić/YouTube printscreen

Povodom nedavne smrti legendarne srpske glumice Nede Arnerić na ovogodišnjem Festu, koji se održava od od 28. februara do 8. marta u Beogradu, biće prikazano devet filmova u kojima je glumila, najavili su organizatori.

Neda Arnerić je u svojoj 53 godine dugoj karijeri igrala u više od četrdeset predstava i snimila više od stotinu filmova.

Među odabranim naslovima je jedan od njenih prvih filmova, “Podne”, reditelja Puriše Đorđevića, u kojem glumi sa svega 15 godina. Partneri na filmu bili su joj Faruk Begoli i Ljubiša Samardžić, sa kojim će kasnije igrati i u ostvarenju Gorana Paskaljevića, “Anđeo čuvar”.

Film “Anđeo čuvar” prati novinara koji kreće tragom jednog dečaka; trag ga vodi u Italiju gde se nalaze glavni organizatori trgovine decom. U pitanju je istinita priča u kojoj ulogu tumači i legenda romske muzike Šaban Bajramović.

Neda je na platnu igrala rame uz rame sa mnogim velikanima srpskog glumišta, poput Aleksandra Berčeka i Milene Dravić, u filmu “Kvar”, Miloša Radivojevića, ili pak Velimira Bate Živojinovića, sa kojem je igrala u dva ostvarenja koje će publika imati prilike da vidi na FEST-u, a to su filmovi “Ukleti smo, Irina”, Nikole Koleta Angelovskog i “Kraj rata” Dragana Kresoje.

U filmu “Divlji anđeli” reditelja Fadila Hadžića snimljenom u jeku seksualne revolucije, ženski lik koji igra Neda vodi ljubav sa momkom kojeg tumači Igor Galo, a koji je Nedi u čast FEST-u poslao fotografije sa snimanja, iz privatne arhive.

Pored jugoslovenskih, Neda Arnerić sarađivala je i sa brojnim inostranim rediteljima, a sa jednim francuskim rediteljem, Robertom Enrikom, 1971. godine snima “Malo, mnogo, strastveno”.

U Francuskoj su snimane i neke scene za film “Ispravi se, Delfina”, za koji je scenario i režiju uradio Aleksandar Đurčinov, a koji govori o devojci koja je odlučila da prepliva La Manš.

Poslednji na spisku filmova koji će biti prikazani u čast Nede Arnerić je “Tajvanska kanasta”, reditelja Gorana Markovića.

HL/Izvor: Agencije

Previous post

I vi biste hteli da čujete novu pesmu Pearl Jama? Ovo je jedno vrlo čudno uputstvo šta treba da uradite...

Next post

Retro je IN... The Strokes objavili singl "At the Door", uz retrofuturistički animirani spot

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *