U slavu magičnog zvuka duše… Festival “Rođendan džeza” od od 26. do 29. februara u Akademiji 28

0
70
Beogradski diksilend orkestar/ Photo: Promo (Akademija 28)
Beogradski diksilend orkestar/ Photo: Promo (Akademija 28)

Festival “Rođendan džeza” održaće se 14. put za redom u Klubu Akademije 28 od 26. do 29. februara. Posetioci će biti u prilici da uživaju u zvucima tradicionalnog, kubanskog, etno i slobodnog džeza, ali i da posete izložbu “Džezerske skrivalice” i tribinu “Džez u doba komunizma”.

Pored toga, posetioce festivala očekuju i dodatna iznenađenja u vidu besplatnih bioskopskih projekcija, nagrada, plesnih animatora i druženja sa specijalnim gostima festivala.

Ideja festivala je da se savremenoj publici približi sva magija i lepota džez muzike, njenih uskovitlanih ritmova i zavodljivih melodija, ali i jedno lepše i humanije vreme koje je ova muzika izvorno obeležila.

Photo: Promo
Photo: Promo

26. februar – Tradicionalni džez i razigrane dvadesete

Festival “Rođendan džeza” svečano će biti otvoren 26. februara, na dan kada je davne 1917. objavljena prva gramofonska ploča sa zvukom džeza.

Prvi dan festivala rezervisan je za otvaranje izložbe fotografija Želimira Gvojića el gvojosa pod nazivom “Džezerske skrivalice“ i koncert Beogradskog diksilend orkestra – jedine institucije tradicionalnog džeza na Balkanu.

Izložba će biti svečano otvorena u 18č u Galeriji Akademije 28, a na njoj će pored autora fotografija, Želimira Gvojića, govoriti i Vladimir Racković, idejni tvorac festivala “Rođendan džeza” i akademik Pavle Jovanović.

U Klubu Akademije 28 od 20:00 časova očekuje vas koncert Beogradskog diksilend orkestra koji će izvoditi najpopularnije džez kompozicije s početka 20. veka, a koje su u to vreme pisane kao muzika za ples (čarlston, Black Bottom, cakewalk, One-Step).

Predvođeni umetničkim rukovodiocem, vokalnim solistom i bendžoistom Vladimirom Rackovićem, Beogradski diksilend orkestar će pokušati da, barem na jedno veče, svojom muzikom oživi uzavrelu i lepršavu atmosferu džez klubova iz perioda prohibicije.

Beogradski diksilend orkestar/ Photo: Promo (Akademija 28)
Beogradski diksilend orkestar/ Photo: Promo (Akademija 28)

27. februar – Sovjetski i ruski džez

Ruski džez saksofonista Oleg Kirejev nalazi se godinama unazad u samom vrhu svetske džez scene, a svu raskoš svog talenta pokazaće beogradskoj publici druge večeri festivala od 23:00 časa u Klubu Akademije 28.

Osim u muzičkom delu programa, Oleg Kirejev će istog dana od 19:00 časova učestvovati i na tribini “Džez u doba komunizma“ koja će se održati u Sinema kafeu Akademije 28.

Na tribini će pored Kirejeva govoriti i Vladimir Racković, Jovan Maljoković, Đorđe Milutinović i Tanja Mijatović.

Posetioci drugog dana festivala “Rođendan džeza“ biće u prilici da posle tribine uživaju i u besplatnoj bioskopskoj projekciji prvog sovjetskog mjuzikla, džez komedije “Veseli ljudi“ (1934) koja je nedavno retuširana i kolorizovana.

Oleg Kirejev/ Photo: Promo
Oleg Kirejev/ Photo: Promo

28. februar – Dinamična fuzija džez i etno zvuka

Jovan Maljoković, naš istaknuti i svetski priznat džez saksofonista i kompozitor, nastupiće sa svojim Balkan salsa bendom u petak, 28. februara od 23:00 časa.

Publika će biti u prilici da uživa u jedinstvenom i energetski nabijenom spoju tradicionalnog džeza sa melodijama i ritmovima etno muzike sa Kube i Balkana. Njihova muzika je vitalna, razigrana, vibrantna i mami posetioce na ples.

29. februar – Istančani muzički crossover grupe Fish in Oil

Festival “Rođendan džeza” zatvoriće koncert benda Fish in Oil, jednog od najboljih i najomiljenijih beogradskih instrumentalnih sastava koji neguje fusion i crossover pristup u svojim autorskim kompozicijama.

U njihovoj jedinstvenoj veštini izvođenja i improvizovanja publika će moći da uživa u subotu, od 23:00 časa u Klubu Akademije 28.

Muzika koju stvara Fish in Oil je slojevita, satkana od ukusa i emocije koju publika nepogrešivo prepoznaje na prvo slušanje zbog čega su koncertne sale kada oni nastupaju ispunjene do poslednjeg mesta.

Njihovi instrumentali prožeti su improvizacijama i referencama na mnogobrojne muzičke stilove zbog čega grupa godinama unazad uspešno komunicira sa različitim profilima publike i različitim generacijama.

Jovan Maljoković/ Photo: Promo (Akademija 28)
Jovan Maljoković/ Photo: Promo (Akademija 28)

Ulaz na sve koncerte i prateće programe festivala je besplatan, ali zbog ograničenog broja mesta rezervacije su obavezne i mogu se izvršiti na broj 011 3619 342

Informacije o dostupnosti ulaznica za besplatnu filmsku projekciju džez komedije “Veseli ljudi“ možete dobiti na broj 011 3621 787

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime